2007-05-07   14:14
Jimmy Takter - Jag flyttar aldrig hem
MILLENIUM FARM, EAST WINDSOR                                                               Here you can read the reports in English
Man skulle kunna tro att det är Southfork i tv-serien Dallas.
I själva verket är det Jimmy Takters träningscamp i New Jersey.
– Jag flyttar aldrig hem till Sverige igen, säger Jimmy Takter och blickar ut över sitt hästparadis.

Jimmy och Christina Takter trivs förträffligt i USA. Här är paret framför deras boningshus på nybyggda träningscampen Millenium Farm i New Jersey. Foto: Burt Seeger.


 En vy över Jimmy Takters träningscamp i New Jersey. Där finns bland annat 24 jättelika hagar med ett eget hus till varje.
Foto: Burt Seeger.

Han är en av de riktigt tunga pjäserna i travsportens värld.
Efter 20 framgångsrika år i USA har Jimmy, tillsammans med sin fru Christina, byggt sitt drömställe.
Vid en rundvandring slås man av att allt är byggt med elegans, stil och finess.
Det 40 hästar stora stallet är pampigt med rymliga boxar i exklusivt material.
De jättelika hagarna är 24 till antalet, och varje hage har ett eget litet hus i hörnet som hästarna kan gå in i.
Lägg därtill en rundbana på tusen meter, joggingslinga samt en underbar miljö, så förstår man att det inte är mycket som saknas.
– Jo, vi håller just på och bygger en rakbana med backe också, säger Jimmy när han visar runt på den maffiga anläggningen.
Direkt när man svänger av vägen in till Takters gård, en timmes bilväg från New York, möts man av ett lyxigt tegelhus där paret bor tillsammans med sina fyra barn och två hundar.
När vi sedan slår oss ner inne på Jimmys kontor är det inget vanligt stallkontor, som man är van vid i Sverige. Det här skulle mycket väl kunna vara ett kontor för en börsmäklare eller någon annan höjdare inom näringslivet.
Men Jimmy Takter har själv blivit en höjdare inom travsporten. För 20 år sedan lämnade han Sverige och drog till USA. Framgångarna har varit påtagliga med världsstjärnor som Moni Maker, Malabar Man, Enjoy Lavec, Mr Lavec, Kramer Boy, Take Chances samt många flera.
42-åringen från Mantorp i Östergötland har bland annat fått uppleva segrar i Prix d'Amerique, Elitloppet, Hambletonian, World Trotting Derby, Svenskt Travkriterium och Peter Haughton Memorial.
Han stortrivs med livet och hästarna borta i USA.
Och några planer på att flytta tillbaka till Sverige har han inte.
– Jag är amerikansk medborgare och tror aldrig att vi kommer tillbaka till Sverige igen, säger han.

• Stallet kostade åtta miljoner kronor
Fattas bara annat när han byggt upp ett sådant drömställe som Millennium Farm.
– Ja, men jag vågar inte tänka på vad allt har kostat. Bara stallet kostade 800 000 dollar att bygga och hagarna gick på 400 000 dollar. Sedan allt annat runtomkring också, vi har bland annat planterat över 40 olika träd här på gården, berättar Jimmy.
Hela gården är på 50 tunnland och började byggas för drygt ett år sedan.
– Vi har bott i den här trakten de senaste tio åren, och länge letat efter något eget stället att bygga upp precis som vi vill ha det. Platsen vi har byggt på var helt ren innan, och här fanns inte ens ett endaste träd, fortsätter han.
Självklart är Jimmy Takters hästar av yppersta kvalitet när det gäller härstamningen.
Men mer än 40 hästar vill han inte ha i träning.
– Nej, det är nästan ett par för mycket. Jag vill bara ha kvalitet och kunna ha ordentligt koll på alla.

• I klass med Moni Maker
I årets Hambletonian-final hade han hästarna Chipmate och Malabar Maple till start, där den sistnämnde lyckades bäst med en fjärdeplats.
Men den stora stjärnan i stallet är treårige Kadabra som har vunnit 16 lopp på 19 starter i livet. Han var inte anmäld till Hambletonian, men har vid årets fyra segrar på sju starter visat att han är en riktig undantagshäst.
– Det är en av de värsta hästar jag har haft. En riktig tanks som kan vara fullt i klass med Moni Maker. Jag bedömer att Kadabra är tio längder bättre än hästarna i årets Hambletonian. Synd bara att hästen inte var anmäld, säger Jimmy.
Det kostar en bra slant att ha häst i träning hos Takter. Han debiterar 2 500 dollar i månaden för sina tjänster, men trots det ringer telefonen flitigt från hästägare som vill lämna in hästar i hans vård.
– Jag har säkert tackat nej till över 50 hästar bara i år, säger han.
• ”Jag håller på i åtta år till”
Jimmy Takter har blivit rik både på pengar och erfarenheter under sin tid i USA. I genomsnitt tjänar stallets hästar totalt tre miljoner dollar per år.
Hur ser framtiden ut?
– Mitt mål är att hålla på stenhårt i åtta år till. Då är jag 50. Sedan kommer jag att göra något drastiskt. Hästar är mitt liv och jag kommer inte att sluta helt som tränare, men förmodligen skär jag ner och har bara några enstaka hästar kvar.
Och Sverige?
– Det är ett fint land men jag saknar det inte. Jag brukar åka hem en gång om året för att hälsa på och provköra unghästar. Familjen och jag trivs jättebra här och i dagsläget har jag svårt att tro att vi skulle flytta hem igen, säger Jimmy Takter.
Tillbaka