2008-07-23  23:13
Maharajah fick Solvalla att koka.
STOCKHOLM
Var det abstinensen efter nästan en månad utan tävlingar?
Eller det underbara sommarvädret?
Nej, anledningen att det kokade på Solvalla denna onsdagskväll kan summeras i nio bokstäver.
Maharajah.

Maharaja i ledningen. Foto: Suzan Olsson


Örjan Kihlström och Stefan Hultman skrattar gott sedan Maharajah haft ny uppvisning. Foto: Maria Holmén

Xanthos Crown håller ifrån sig utvändige Bob Hope över upploppet. Foto: Maria Holmén
Nuförtiden är det inte ofta som Solvalla skiner upp och blir en riktigt levande arena.
För det krävs något speciellt.
Och treårige Maharajah är något väldigt speciellt.
Redan varvet från mål hördes spridda applåder från den sällsynt stora publiken när Örjan Kihlström körde förbi i klar ledning. När ekipaget nådde upploppet blev klappandet taktfast och ljudligt. Inte ens den som aldrig varit på en travbana kunde missa vem som var kvällens stora stjärna.
Och Maharajah såg bara ut att jogga då han lämnade sina konkurrenter på 1.15,5/2 640 meter.
- Det är väldigt sällan man får uppleva ett sådant här mottagande. Och vad roligt att se så mycket publik, sade Kihlström innan han gick över på att prata om hästen som i sin senaste start fick honom nästan mållös av beundran.
- Han har en otrolig motor och ett väldigt fint psyke. Det är en ren njutning att sitta bakom. Idag kändes det nästan som han sprang och halvsov, men så fort jag begärde lite så svarade han direkt.´

"Kan bli hur bra som helst"
Tränaren Stefan Hultman var naturligtvis inte mindre lycklig och kommenterade skönhetsfläcken att Maharajah fortfarande ser aningen stel ut i aktionen.
- Jag skulle kunna göra det lätt för mig och ta av framskorna. Men den här hästen kan bli hur bra som helst. Därför vill jag ta det lugnt och låta honom utvecklas i sin egen takt. Nu ska jag hem och fundera matchningen mot årets stora mål Kriteriet. Om vi hoppar över korta E3 finns ett passande lopp här på Solvalla om 14 dagar.

Slog sitt eget rekord
Att se vem som ska stoppa Maharajah i Kriteriet i höst är inte lätt. Och kanske fick publiken även se den blivande Oaksvinnaren.
- Jag måste kolla om hon är anmäld dit, förklarade Per Lennartsson sedan hans Ibiza Broline kutat runt på nya svenska rekordet 1.15,1/2 140 meter från ledningen i karriärens tredje start. Ett rekord Lennartsson knep från sig själv och läckra Gasoline som till skillnad från Ibiza Broline hade ett oklanderligt rörelsemönster.
- Så länge hon har häst på sig är hon perfekt. Ensam blir hon lite slafsig i aktionen. Men jag tycker hon kändes bättre än senast och det är ett tecken på att hon utvecklas.

Xanthos Crown tuffast
Per Lennartsson satt även satt bakom vinnaren i Solvallaserien för de bästa fyraåringarna.
Fjolårets Kriterietrea Xanthos Crown styrdes fram utanpå ledanade Caesar Sånna efter ett knappt varv och tuggade ner denne på övertygande sätt.
Läckra Mary hade en motig vinter i V75, men visade helt annat gry då hon återkom efter drygt tre månaders paus. Björn Goop kunde vänta länge med attacken från andra ytter och segern blev enkel.
Spetstriumfer noterades för de två övriga V64-vinnarna Touch Down Final och Carmel.

Robin Johansson


Tillbaka