2009-09-22   21:38
Maharajah vann enkelt UET-försöket
STOCKHOLM
Maharajah och Target Hoss vann varsitt försök till Europaderbyt i Tammerfors.
Maharajah vann enkelt från ledningen före Yield Boko som kom tillbaka strålande efter startgalopp.
- Han kändes fin och hade lite krafter kvar, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Maharajah vinner enkelt sitt försök till Europaderbyt för Örjan Kihlström. Foto: Olavi Ilmonen.


Trots hård press går Target Hoss undan i imponerande stil i sitt försök till Europaderbyt för Jorma Kontio. Foto: Olavi Ilmonen
Matchen mellan Maharajah och Yield Boko kom av sig direkt när den sistnämnde galopperade. Björn Goop laddade i starten från spår åtta när Yield Boko gick över i fel gångart och tappade mycket mark. Samtidigt gled Maharajah successivt framåt och kunde överta ledningen 1400 meter kvar. Han fick sedan bestämma som han ville i täten och var aldrig hotad någon gång. Över upploppet gled Stefan Hultmans derbyvinnare undan i sin karaktäristiska stil. Segertiden blev 1.14,7 över distansen 2100 meter med bilstart.
Förstapriset var 15 000 euro.
- Han är inte speciellt startsnabb så jag tog det lite lugnt från början. Vi fick överta ledningen och sedan fick han lunka på i sin egen fart. Hästen kändes bra och banan börjar bli lite seg så det blir inte så snabba tider. Han vann säkert och hade lite krafter kvar, sa Örjan Kihlström.
Tvåa blev Yield Boko som gjorde ett jättelopp efter sin stora startgalopp. Han spurtade mycket vasst mellan hästar den sista biten på tiden 1.15,0. Trea blev Dundee som även han är klar för finalen i Europaderbyt.

Target Hoss höll trots hård press
Det andra försöket vanns av Timo Nurmos-tränade Target Hoss. I lördags vann fyraårsstoet det finska Stochampionatet i Willmanstrand. Men att starta så tätt bekom inte den tidigare Kriterie- och Derbyvinnaren ett dugg. Target Hoss vann det första uttagningsloppet i imponerade stil. Hon var snabb ut bakom bilen och tog ledningen in i första kurvan. Efter en lugn öppning fick hon elak press av en hetsig Reven d'Amour på utsidan. Fredrik B Larsson kunde knappt hålla sin häst som tryckte hårt på Target Hoss. Men trots den tryckaren stegade Target Hoss undan i säker stil över upploppet. Avslutningen var i 1.12-tempo och segertiden blev 1.14,3 över distansen 2100 meter med bilstart.
- Target Hoss kändes fortsatt fin och hon vann på ett bra sätt. Vi utsattes för tufft tryck mitt i loppet men hon svarade fint när jag bad om det lilla extra in på upploppet. Hon startade ju så sent som i lördags och att hon nu får tio dagars vila inför finalen gör henne säkert bara gott. Jag ser fram emot finalen, kommenterade Jorma Kontio segern på sin gamla hemmabana i Tammerfors.
Med till final gick även tvåan Yarah Boko och trean Insect Face. Det gjorde även Reven d'Amour som med tiden 1.14,7 blev den snabbaste fyran i de två försöken. Däremot blev det galopp för Stig H Johanssons Knockout Rose på sista bortre långsidan.
Finalen av Europaderbyt körs i Tammerfors lördagen den 3 oktober med 230 000 euro i förstapris.
Sedan tidigare är även följande hästar finalklara efter uttagningarna på Vincennes i Paris. Dessa är Roc Meslois, Royal Crown, Rieussec, Redlight Jet och Royal Lover.

Under tisdagskvällen hade Timo Nurmos och Jorma Kontio ytterligare framgångar i Tammerfors. De kvalade in två vinnare till det finska Kriteriet och dessa var Callela Deposit och Absolute Tomson som tränas av Timo Nurmos och de kördes till seger av Jorma Kontio.

Michael Carlsson


Se Resultat här


Tillbaka