Vädret New Egypt


Continental Farms
                   "Jan Johnson"

 

Nyheter...

Continental Farm startades av Hakan Wallner, Berndt Lindstedt & Jan Johnson 1975. Deras första kunder/Ägare var K. G. Bertmark, Gösta Valentin, Ulf Moberg & Jorgen Jahre Jr, alla från Scandinavien. Dom startade med 7 hästar, och detta antal växte till en topp på 120 i 1988.

År 1992 köpte dom tränings centret Egyptian Acres in New Egypt, N.J., där Stanley Dancer brukade hålla till. Vintertid håller man till i Florida på Sunshine Meadows i Delray Beach.

Continental Farms har igenom åren tagit fram åtskilliga topp hästar eller vad sägs om Armbro Goal, Demilo Hanover, Express Ride, Friendly Face, Kit Lobell och framför allt topp avelshingstarna Super Arnie och Yankee Glide.

Continental Farm har egen hemsida HÄR.


Visa större karta

 

Uppdaterad: 2017-12-31
Year Starts 1 sts 2 nds 3 rds UTR Money (Rank)
2018 0 0 0 0 . $0 (-)
2017 24 0 1 2 . $13,080 ()
2016 43 2 8 6 . $62,513 ()
2015 70 8 13 6 . $108,972 ()


I'm Volo vinner Kindergarten Elim på The Red Mile 2015. Foto: Nigel Soult

 
Stallets hästar 2018
   Uppdaterad:  2018-05-05
Född Yearling / Horse Name
Color, Sex, Sire-Dam
Owner AuctionPrice
       
   5-åriga och äldre    
   4-åringar    
   3-åringar    
201 -
 b f,
- $0
201 -
 b f,
- $0
201 -
 b f,
- $0
   1-åringar    

 

Historia - Jan "F:et" Johnson slutar som tränare

En gång var svenska trion Håkan Wallner, Berndt Lindstedt och Jan Johnson en maktfaktor i amerikansk travsport.
De var föregångarna som visade vägen för en svensk invasion av framgångsrika tränare på andra sidan Atlanten. 
Nu går epoken i graven.

– Jag slår igen butiken! säger den siste aktive i trion, Jan ”F:et” Johnson.
Text CLAES FREIDENVALL 

Jan ”F:et” Johnson ska leva ”pensionärslivet” i soliga Florida.
– Fortsättningsvis ska jag bara träna några unghästar nästa vinter här. Innan dess åker jag till Elitloppet och det blir nog också några resor till New Jersey framöver. Kanske skulle man bli bloodstock agent på äldre dar, skrattar Jan Johnson. 

Nära till skratt har han alltid haft och Jan Johnson kan blicka tillbaka på en enastående karriär tillsammans med parhästarna Håkan Wallner och Berndt Lindstedt.
– Men varken jag eller Berndt hade nått dit vi gjorde i USA utan Håkan Wallner. Vi körde in mer än 55 miljoner dollar under de åren vi drev Continental Farms tillsammans och det gjorde vi med endast travare i stallet. 

Tidigt kom Håkan Wallner in i Jan Johnsons liv. 13 år gammal satte sig Jan Johnson på tåget från Bollnäs till storstaden Stockholm. Pappa Sven arbetade vid järnvägen som ingenjör och Jan utnyttjade de fribiljetter som SJ-anställda hade på den tiden på tågen. Varje lov tillbringades i Håkan Wallners stall och även om Jan skötte sin skolgång tog han anställning hos Wallner när studentexamen var avklarad. 

Håkan Wallner gjorde sin första resa till USA i mitten av 1960-talet och han blev snabbt biten av amerikansk travsport. Tidigt smiddes planer om att öppna ett stall i USA och 1972 blev det verklighet – hästarna stod hos Glen Garnsey – samtidigt som rörelsen på Solvalla drevs vidare i oförminskad takt. 

Jan Johnson tog chansen att haka på till andra sidan Atlanten, fick ta hand om K.G. Bertmarks Lansdowne (e. Speedster), 1.14,5*/$57.720, och senare hamnade duon i Italien. Ett år senare, 1973, var Jan Johnson tillbaka i USA och började arbeta som andretränare hos Wallner. 
– Jag hade inte ens fyllt 22 år och egentligen hade jag tänkt bli veterinär, men jag stannade kvar i USA. Det valet har jag aldrig ångrat, säger Jan. 

Till en början arbetade han som ”groom”, men fick större och större ansvar. Håkan Wallners och Berndt Lindstedts ”popstall” utökades så småningom med Jan Johnson i vad som senare skulle utmynna i Continental Farm. 

Att han blev den viktigaste länken i USA föll sig ganska naturligt eftersom Berndt Lindstedt och Håkan Wallner arbetade på båda sidor om Atlanten, medan Jan Johnson var stationerad året om i USA. Och det var ingen liten operation Jan höll sin vakande hand över. 
– Ett år hade vi 120 travare i träning, men normalt låg vi mellan 50-60 hästar i stallet. 

Under större delen av sitt USA-äventyr har Jan Johnson pendlat mellan Florida på vintern och New Jersey på sommaren. Numera är Florida hans fasta boplats sedan gården New Egypt Farm i New Jersey såldes till Marcus Melanders familj för några år sedan. 
– Mina sista hästar skickade jag upp till New Jersey i förra veckan och en av dem gick hem till Stig H Johansson i Sverige. 

Under vintern har Jan Johnson bland annat tränat tvååringarna Lady Allaire (e. Father Patrick-Southwind Allaire), Rare Glide (e. Yankee Glide-Rarely Wrong), Secret Serenity (e. Muscle Hill-Getinonthesecret) och Glide Onin Sabrina (e. Yankee Glide-Sabrina Hall) samt treåriga Malmö (e. Cantab Hall-Madame Volo) i Florida.  
– Rare Glide har gått till Stig H Johansson, Trond Smedshammer tar hand om Glide Onin Sabrina, Lady Allaire samt Secret Serenity, medan Jacqueline Ingrassa ska träna Malmö.

Helt tänker inte Jan Johnson pensionera sig från travsporten även om det ekar tomt i hans stall för dagen. Fortsättningsvis – och om intresse finns – ska han träna lite hästar under vintermånaderna i Florida. 
– Något behöver jag göra på dagarna och sedan gillar några av mina mest trogna hästägare genom åren, Ebby Gerry och Jörgen Jahre Jr. som är bosatta i Florida, att komma ner till banan och titta när hästarna tränar.

Jan Johnson har varit bosatt i USA sedan 1973 och tillsammans med Håkan Wallner och Berndt Lindstedt var de länge en oskiljbar trio.  Några tankar på att starta eget var aldrig aktuellt så länge Continental Farm var en väl fungerande enhet, utan Jan Johnson nöjde sig med att leva i skuggan av den mer frispråkige Håkan Wallner och storkusken Berndt Lindstedt. Om Jan Johnsons betydelse för  Continental Farm kan bland annat läsas i en intervju med Håkan Wallner i månadstidningen Hoof Beats från 1981: 
– Jan är en praktkille. Redan när han var grabb förstod jag vilken begåvning och vilka möjligheter han hade. Nu vet jag inte vad vi skulle göra utan honom. Det skulle vara helt omöjligt för Berndt och mig att arbeta på det sätt vi gör utan Jan som ankare här i landet. 

Tidigt blev Jan ”belönad” med ett delägarskap i Continental Farms och när Håkan Wallner bestämde sig för att satsa fullt ut på USA 1975 blev Jan Johnson en ännu viktigare kugge i stallets verksamhet.  Håkan Wallner och hans hästägare – i första hand Gösta Valentin, K.G. Bertmark och Ulf ”Fläkten” Moberg – ansåg att det blev för dyrt att köpa färdiga tävlingshästar till Europa och istället valde de att satsa på unghästar och träna upp och tävla med dem i USA.

Ett koncept som blev oerhört lyckat och det här var en tid när den tunga vågen av utländska tränare inom den amerikanska travsporten låg ännu ett par år framåt i tiden. 

Tränarnamn som Billy Haughton, Delvin Miller, Stanley Dancer och Glen Garnsey stod i centrum i dessa dagar. 
– Det var riktigt bra tränare och en helt annan klass jämfört med många av de som verkar i USA idag. På den tiden var det också en annan och mer djup vänskap mellan tränarna, men när catchdriverna kom in i bilden blev det något helt annat. Samma tendenser kan vi ju se i Sverige idag, eller hur? När Silver Springs skulle starta i Hambletonian Oaks valde hennes ”ordinarie kusk” en annan häst och jag fick gå ner till sjätte eller sjunde körsven på listan innan jag hittade George Brennan. Nu blev det bra i slutändan för vår del, men det visar lite av den lojalitet som saknas hos catchdrivers.

Jan är inte speciellt imponerad av travtränarna i USA idag. Många tar den enkla vägen framåt med hjälp av medicinering. 
– Visst fanns det doping förr också, men inte alls på det sättet som det är frågan om nu. Idag är det en helt annan värld än tidigare och det finns tränare som håller på med mycket avancerad form av medicinering. Det fungerar inte alls att träna sig till framgång på det sättet som det gjorde tidigare. 

Jan Johnson plockar fram ett exempel där han själv blev drabbad, eller som han själv uttrycker saken:
– Vi blev rånade! Vi kom in på upploppet i ett stort lopp i fem längders ledning och ute i banan kom en häst flygande och bara blåste förbi oss. Tidigare hade hästen vunnit på 1:58,4 (1.13,9) som snabbast och nu slog den till på 1:52:4 (1.10,1). En rekordsänkning på sex sekunder. Hästen såldes till Sverige, men var inte i närheten av dessa tider senare...

Jan Johnson har mestadels fungerat som tränare, men han har också kört en hel del lopp och har ett starkt facit att visa upp. Drygt 800 segrar på 4.300 starter och 14.034.021 dollar inkört. 
– Många av de bästa hästarna fick jag köra i början av deras karriärer och sedan kom Berndt Lindstedt över till de stora loppen på sommaren.

Några storloppsvinster har ändå Jan Johnson tagit. Bland annat har han vunnit Kentucky Futurity med Star Mystic 1990.  
– Det måste jag räkna som min största vinst eftersom det är ett Triple Crown-lopp. 

Av de hästar som Jan Johnson gillat sticker stoet Nan’s Catch (e. Bonefish-Nan Hanover), 1.11,3*/$766.074, ut allra mest. Senare blev hon mor till världens vinstrikaste sto genom tiderna, Moni Maker (e. Speedy Crown), 1.10,0*/5.589.256 dollar. 
– Hade vi valt att gå ut med Nan’s Catch i Hambletonian mot hingstarna hade hon slagit både Armbro Goal och Supergill. Så bra var hon!

Istället fick Nan’s Catch nöja sig med att vinna Hambletonian Oaks, medan Armbro Goal tog hem Hambletonian och Supergill slutade femma i samma löpning. 

Av stallets storloppssegrar genom åren framhäver Jan Johnson stallets sex triumfer i Hambletonian Oaks. Spring Dash 1981, Conch 1985, Nan’s Catch 1987, Must Be Victory 1997, Marita’s Victory 2000 och Silver Springs 2004. 
– En annan triumf värd att nämna är när Kit Lobell slog Mack Lobell i VM-loppet på Yonkers Raceway 1989, men det finns egentligen mycket mer att nämna...

Continental Farms har vunnit allt inom amerikansk travsport innan stallet upplöstes i slutet av 1990-talet. Håkan Wallner drog till Italien, Berndt Lindstedt slutade några år senare med ålderns rätt och sedan 2002 har Jan Johnson drivit Continental Farms i egen regi. 
– Men det var synd att Håkan försvann alldeles för tidigt, säger Jan om läromästaren som gick bort 2001, 61 år gammal. 

Jan Johnson har upplevt amerikansk travsport både när den varit som bäst och även ”sämst”. Han har varit med om både Pompano Parks uppgång och fall och upplevt samma visa med Meadowlands. 
– För Pompano Parks del blev det mycket annorlunda när Meadowlands kom in i bilden och senare kom slot machines. Idag skulle travsporten i USA vara mycket illa ute utan slot machines. Intresset för travsporten har minskat och dagens publiksiffror är tragiska. Många sitter – precis som i Sverige – hellre framför datorn och väljer att stanna hemma istället för att åka till en travbana, säger Jan Johnson och fortsätter: 

– När Hambletonian Stakes var som störst kunde det komma 25.000-30.000 personer till Meadowlands och några sådana siffror är banan inte i närheten av längre. Dessutom finns det inga nya hästägare i sporten. Vi var dock lyckligt lottade under många år med hästägare som exempelvis Jörgen Jahre Jr, K.G. Bertmark, Ulf Moberg och Gösta Valentin för att nämna några. Sedan försvann också Robert Waxman alldeles för tidigt från vårt stall av olika anledningar. 

Idag ser hästägandet ut mycket som i Sverige i USA, där en häst har många delägare. 
– Förr kunde en ägare ha 20, 30 eller till och med 40 hästar i träning, men den typen av ägare är svåra att hitta idag. Ska du gå in i den businessen är det inte för att tjäna pengar utan för att du tycker att det är det roligaste som finns. Du måste helt enkelt älska hästar!

Trots att Jan Johnson slutar som publiktränare är det inte omöjligt att det står några unghästar i stallet i Florida efter de amerikanska unghästauktionerna i höst. 
– Köper Jörgen Jahre Jr. och Ebby Gerry några hästar så blir det nog så. Om inte så får det bli som det blir. I så fall kan jag se tillbaka den fantastiska tid som jag haft inom travsporten och jag är dessutom oerhört glad att Håkan Wallner till sist ska bli invald i Hall of Fame. Det är han värd efter allt han gjort både för amerikansk och svensk travsport.