2008-07-29  23:22
Platt fall för Going Kronos i Hugo Åbergs
STOCKHOLM
Han fick ta över ledningen utan strid.
Han blev inte utsatt för någon press.
Han såg länge ut som en vinnare.
Trots det blev Going Kronos uppäten av konkurrenterna.
- I dag är första gången som jag har tvivlat på vad vi håller på med, sa den besvikne tränaren Lutfi Kolgjini efter årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial.

 

Going Kronos var chanslös att stå emot franske L´Amiral Mauzun i Hugo Åbergs Memorial. Foto: Maria Holmén.


L´Amiral Mauzun tillsammans med sin tränare Jean Philippe Ducher, kusk Jean Michel Bazire med flera. Foto: Maria Holmén.


Robis Ingo tillsammans med Erik Adielsson och Stig H Johansson. Foto: Maria Holmén.


Mano skrällde till 71 gånger pengarna. Foto: Maria Holmén.
Hela trav-Sverige höll tummarna för travarfenomenet Going Kronos när han på tisdagen startade i storloppet Hugo Åbergs Memorial hemma på Jägersro. Men det blev platt fall.
- Jag har ingenting att skylla på, och det har inte han heller. Med det lopp han fick ska han bara vinna. Jag kände mig som en vinnare genom hela sista sväng men han räckte inte till helt enkelt. Han står still utvecklingsmässigt och jag för väl ta på mig det som ett tränarmisslyckande, sa Kolgjini, som ännu en gång fick se ryggen på Jean Michel Bazire.
Den franske fantomkusken serverade fjolårets elitloppsvinnare L´Amiral Mauzun ett lopp i andra par utvändigt och när han styrde på till anfall in på upploppet smällde det bara till.
- Vi fick ett bra lopp och han avgjorde väldigt lätt när jag gick ut, sa Bazire som i princip har sopat rent i de nordiska storloppen de senaste två säsongerna.
- Jag har mycket tur och får köra fina hästar, det är det som gör att det går så bra, förklarade toppkusken.
Jean Philippe Ducher-tränade L´Amiral Mauzun avverkade den 1 609 meter långa distansen som startades med bil på mycket fina kilometertiden 1.09,7 och för det belönades han med en miljon kronor. Tvåa slutade Jaded (Örjan Kihlström) och trea kom en fantomspurtande Russel November (Hugo Langeweg Jr.).

Millimeter från katastrof
Det var stor dramatik innan starten kunde gå i Hugo Åbergs. När hästarna körde upp bakom bilens vingar släppte högertömmen för Björn Goop bakom Felix Del Nord. I fullt sken kom hingsten dundrandes bakom sina konkurrenter och det såg ut som att olyckan var oundviklig. Men Björn Goop lyckades, trots att han alltså bara hade en töm att styra med, köra mellan två framförvarande ekipage innan han fick stopp på sin häst på innerplan.
- Hade jag hoppat ur vagnen hade det blivit en jätteolycka. Enda chansen var att försöka träffa vingen eller köra inåt. Jag höll på att välta men lyckades få stopp, sa Goop, som slutade oplacerad när loppet sedan gick iväg.

Uppvisning av Lövgrens stjärnämne
Det kördes en extrainsatt V75-omgång kvällen till ära och jättetalangen Brioni kom till start med 13 vinster på 15 försök. Att han segrade igen var därmed ingen överraskning. Sättet han gjorde det på fick emellertid publiken att vråla rakt ut av förtjusning.
Den femårige hingsten tog planenligt hand om ledningen och därmed trodde nog de flesta att loppet skulle bli ett sömnpiller. Så blev inte fallet. Brioni tvingades öppna de första 500 meterna på kilometertiden 1.10,2 och varvet passerades på 1.10,7. Trots det ursinniga tempot lämnade Brioni sedan konkurrenterna över upploppet för att vinna på topptiden 1.10,8a/1 609 meter.
- Vi har haft på känn hela tiden att vi har jobbat med en undantagshäst och det tycker jag att han bevisar gång på gång, säger Lövgren som inte hade något emot det höga tempot i loppet.
- Det är som att hugga i sten att trycka på Brioni. Jag tror till och med att han är lite gynnad av att få en häst utvändigt om sig, så att han tar i ordentligt.
Segern togs med till synes gott om krafter i behåll och frågan man nu ställer sig är hur Brioni hade hävdat sig i kvällens huvudlopp?
- Jag fick frågan om Hugo Åbergs för någon månad sedan men kom fram till att det körs ett Åbergs nästa år också, sa Lövgren.
Även Robis Ingo gjorde en stark insats när han buntade ihop några namnkunniga djur. Erik Adielsson serverade Stig H Johansson-träningen en resa i andra par utvändigt och när attacken sattes in på upploppet plockade han enkelt ner den ledande storfavoriten Sundance Clover.
Segern var Robos Ingos fjärde för säsongen och med 782 210 kronor insprunget står det redan klart att sjuåringen går mot sitt bästa år någonsin.
- Han har gjort det enormt bra och jag trodde väl kanske inte att han skulle hävda sig såhär bra i högsta klassen. Men han ger alltid järnet och är underbar att köra, sa Adielsson.

Följetongen vann och en halv miljon på sju rätt
Brian Key är en riktig följetong på V75. I 17 raka starter i travets elitserie har han aldrig
missat pengaplacering och nu tog han karriärens andra V75-seger.
- Den här hästen är unik. Han har haft toppform i ett helt år och det tror jag aldrig att någon av mina hästar har haft förut, sa en mycket nöjd Kjell Svensson.
Övriga V75-lopp vanns av 71-oddsaren Mano (Casper Jensen), Teaser Elegance (Åke Svanstedt) och Vinividivici Joe (Hugo Langevwe Jr.). Sju rätt på V75 betalade 457 813 kronor.

Utanför V75-spelet noterades att...
...Passionate Kemp höll undan före Swept To Victory i ett stolopp med 200 000 kronor tillvinnaren.
...Lou Kronos vann ett fint treåringslopp på starka kilometertiden 1.12,7a/1609 meter.
...Rune U.S. imponerade när han tog hem fyraåringsloppet med 300 000 kronor i förstapris.
...Mikaela S Melander vann ponnytravarnas båda uppgörelser, Mini-Åbergs och Lilla Åbergs.

Ola Johansson


Tillbaka