2009-01-25   18:58
Tredje raka för Levesque i Prix d'Amerique
STOCKHOLM
Meaulnes du Corta heter den nye travkejsaren i Paris. På söndagen vann han Prix d'Amerique. Därmed tog Pierre Levesque sin tredje raka tränarseger i världens kanske mest prestigefulla travlopp.

Meaulnes du Corta vann i överlägsen stil efter att ha tagit över ledningen tidigt. Foto: Lars Jakobsson.


Meaulnes du Corta och Pierre Levesque. Foto: Lars Jakobsson.


Opal Viking Efter loppet. Foto: Lars Jakobsson.
På 60-talet tog pappa Henri Levesque fyra raka tränarsegrar i Prix d'Amerique. Snart är sonen Pierre i kapp. Efter att de senaste två åren själv ha kört Offshore Dream till seger fullbordades trippeln i år av Meaulnes du Corta. Att Levesque själv satt i sulkyn bakom stort slagna Offshore Dream var inget som tyngde honom i segeryran.
- Jag är lika glad som om jag hade vunnit själv med Offshore Dream. Meaulnes du Corta är en fantastisk häst och i dag var han bara bäst, sa Levesque, och det var svårt att säga emot honom.
Franck Nivard körde offensivt och kunde forcera Meaulnes du Corta till ledningen i ett tidigt skede. Där kunde nioåringen sedan sitta lugn ända till han fick fria tyglar i sista sväng. Då lämnade han konkurrenterna och försvann undan till en överlägsen seger.
- Jag och Franck hade lagt upp taktiken på förhand och det blev precis som vi hade hoppats, sa Levesque.
Segern, som Meaulnes du Corta tog före Nouba du Saptel (Yves Dreux) och Qualita Bourbon (Jean Pierre Dubois), var värd över fem miljon kronor och kilometertiden över den 2 700 meter långa distansen stannade på 1.12,5.

Svenskt på femte plats
Svenske Opal Viking, som i fjol slutade tvåa i loppet, fick i år nöja sig med en femteplats. Efter att ha tagit hand om ledningen valde körande Jorma Kontio att släppa taktpinnen och när Opal Viking fick fritt spurtutrymme i början av upploppet avslutade han bra utan att kunna förbättra sig.
- Vi var tvungna att köra på chans och jag förstod redan efter 1 500 meter att han inte kunde vinna. Det gick för långsamt helt enkelt. När han fick luckan hade alla där framme lika pigga ben. Men jag är jättenöjd. Han var inte trött i mål och hade loppet gått två sekunder snabbare så vinner han, sa tränaren Nils Enqvist.

Galopp för Triton Sund
För det andra svenskhoppet, Triton Sund, var loppet över tidigt. Örjan Kihlström fick hästen att trava den första biten men kort efter start blev det galopp med diskvalifikation som följd.
- Han stressade upp sig och det var riktigt synd. Det hade varit kul att få se honom mäta krafterna med dem i dag för han är i riktig kanonform. Men vi får sikta på Prix de France om 14 dagar istället, sa tränaren Stefan Hultman.

Ola Johansson


Tillbaka