2009-09-06   19:31
Makalöst Maharajah!
MALMÖ
Maharajah betyder stor kung.
Och det är precis vad han är.
Den fyraåriga superhästen krossade på söndagen motståndet när han vann Svenskt Travderby på nytt svenskt rekord.
- Jag har faktiskt inte ord för det här. Det kan inte bli bättre, sa tränaren Stefan Hultman.

Maharajah visade att han är kullens obestridlige etta när han på söndagen vann Svenskt Travderby på Jägersro. Foto: Lars Jakobsson


Och gav tummen upp till Stefan Hultman ute vid staketet. Foto: Lars JakobssonStefan Hultman, Maharajah, skötaren Malin Wrigmar och Örjan Kihlström. Foto: Lars Jakobsson
Efter fjolårssegern i treåringarnas största lopp, Svenskt Travkriterium, har Solvallas Stefan Hultman bara haft ett lopp i sikte för Maharajah - Svenskt Travderby på Jägersro.
På söndagen var den stora dagen kommen. Och allt föll på plats. Maharajah visade att han är kullens konung när han i förkrossande överlägsen stil för alltid skrev in sig i historieböckerna.
- Hela vintern har jag gnuggat och gnuggat och när jag satt där och körde, blöt in till kalsongerna, var det den här dagen jag tänkte på, sa Stefan Hultman.

Verkligheten överträffade dikten
Frågan är om derbyts drygt 80-åriga historia någonsin har sett en uppvisning av den klass som Maharajah bjöd på. På förhand spåddes en tvekamp mellan honom och Yield Boko. Som väntat tog också den senare ledningen för att kort senare få Maharjah utvändigt om sig. Någon riktig tvekamp blev det emellertid aldrig.
Maharajah var för bra.
I sista sväng mosade han Yield Boko och över upploppet gick han undan till överlägsen seger. I mål stannade klockorna på kilometertiden 1.12,8, vilket är nytt svenskt rekord för fyraåringar över 2 640 meter med bilstart.
- Det här var faktiskt bättre än om man hade regisserat det själv. Hästen är fantastisk alltså. Jag har stuckit ut hakan och sagt att han är någonting utöver det vanliga. Sen när det inte har stämt riktigt i år har folk börjat tvivla. Men jag har försökt stänga av, inte låta mig påverkas av omgivningen och bara fokusera på att få honom så bra som möjligt. Det lyckades och nu gäller det bara att vara tacksam och njuta, sa en överlycklig Hultman, vars andra häst i loppet, Marshland, levererade en sylvass spurt för Jörgen Sjunnesson och skar mållinjen som tvåa.
- Etta och tvåa i derbyt. Det kan inte bli bättre, sa Hultman med ett segerleende upp över öronen.

"Den bästa fyraåring jag har kört"
Segerkusken Örjan Kihlströms glädje gick inte heller att ta miste på. Efter mållinjen bjöd han på en sällan skådad segergest i vilken körspöet åkte långt upp i luften.
- Förra året sa jag att det här är den bästa treåring jag har kört. Nu kan jag säga att han absolut är den bästa fyraåring jag har kört. Jag hoppas att han får vara frisk och då också blir den bästa äldre häst jag har kört.

Siktar mot Frankrike
Stefan Hultman sa redan förra året att Maharajah kan vara en häst för styrkeprovet Prix d'Amerique i Paris i framtiden. Nu väntar först Europaderbyt och Breeders'Crown. Därefter kan det bära av till Frankrike i vinter.
- Jag verkligen längtar efter den dagen då jag får värma honom på Vincennes, sa Hultman.

2,4 miljoner till ägarna
Både Maharajah och Marshland är uppfödda av Margareta Wallenius-Kleberg (Menhammar) och båda ägs av Travkompaniet. Med förstapriset på 1,6 miljoner kronor och andrapriset på 800 000 kronor håvade ägarkonsortiet in den nätta summan 2,4 miljoner. Men det var knappast pengarna som Wallenius-Kleberg tänkte på när hon äntrade vinnarcirkeln.
- Jag tror att det här är min största dag någonsin som hästägare och uppfödare. Det känns fantastiskt, helt underbart!

Ola Johansson


Tillbaka