2008-03-05   19:47
Laddie till avel redan i år
STOCKHOLM
Fjolårets Hambletoniantrea Laddie ska avelsdebutera redan i år.
- Han får kombinera avel och tävling. Det var ändå tänkt att han skulle få det lugnt tävlingsmässigt i år, vi siktar inte på att vara med i Elitloppet eller så, säger ägaren Bertil Knutsson

Laddie
Laddie var en av de åtta hingstar som godkändes vid förra veckans avelsvärdering på Axevalla. När den välmeriterade Angus Hall-sonen, med Valley Victory som morfar, köptes av Bertil Knutsson från USA i höstas var planen att Laddie bara skulle tävla i år, och få vänta med sin avelsdebut. Men nu har Knutsson alltså ändrat sig.

- Anledningen är att vi tror att Laddie är så intressant som avelshingst att det vore synd att undanhålla honom från stoägarna i år, säger Bertil Knutsson.

Laddie är i träning hos Olle Goop, och fyraåringen ska under betäckningssäsongen få samma upplägg som stallkamraten Thai Tanic, vilken också ska kombinera tävling med avel i år.

- Olle placerar både Laddie och Thai Tanic på Bragnum Stuteri, hos Bertil Nordensson, med en av Goop-stallets skötare. Sedan åker Olle eller Björn dit varje vecka och kör snabbjobben med hingstarna. Träningsmöjligheterna på Bragnum är utmärkta, Jenny Nordensson har ju sin proffstränarverksamhet förlagd dit, påpekar Knutsson.

Att Laddie ska kombinera avel och tävling betyder att det först efter sommaren som den i kronor räknat nästan sjufaldige miljonären "skruvas på" träningsmässigt på allvar.

- Grundtanken när Laddie köptes var att han skulle få ordentligt med tid på sig att acklimatisera sig i Sverige innan Olle börjar skärpa träningen. De starter Laddie ska göra är till att börja med i årgångslopp, han ska hållas ifrån den äldre eliten. Därför fungerar det bra att kombinera avel och tävling fram tills betäckningssäsongen är slut i juli, säger Bertil Knutsson.

Sedan har Knutsson förhoppningar om fransk matchning nästa vinter.

- Med det här upplägget på fyraåringssäsongen kan nästa vintermeeting på Vincennes vara något att sikta på för Laddie. Men det är förstås för tidigt att säga i nuläget.

Någon sperma för infrysning ska inte samlas efter Laddie, utan han ska genomföra betäckningssäsongen med färsk sperma

Tillbaka