2008-03-06   15:54
Snart dags för dom stora att årsdebutera
STOCKHOLM
Våren börjar närma sig och då kommer dom stora "elefanterna" ut.

Elitlopps tvåan Mr Muscleman och Ron Pierce.


Elitlopps vinnaren L`Amiral Mauzun har redan gjort årsdebut


4 årige Val Taurus blir kanske ett riktigt utrops tecken i år!
Våren börjar nu närma sig och då kommer dom bästa hästarna ut för att börja värmas upp inför storlopps säsongen.

I dag torsdag gjorde elitlopps vinnaren L'Amiral Mauzun sin årsdebut i Caen över ett lämpligt motstånd. Han vann på tiden 15,5/2450 m knappt före en annan topp travare Keed Tivoli (Prix d'Amérique-häst 2006). du kan läsa mer om detta här.

En del av våra bättre hästar har redan varit ute och startat under vintern och kommer troligtvis att vara sliten framöver säsongen. Dessa är Opal Viking som inte kommer till Elitloppet bla, han har startat på under franska vinter meetinget och varit riktigt bra med bla en andra plats i Prix D`Amerique, även Super Light och Going Kronos har startat under vintern men där har det inte varit lika bra resultat. Going Kronos siktar nu närmast på start i Olympiatravet i April.

På söndag (9 mars) möts Giant Superman, Jaded och Columbian Necktie i sina respektive årsdebuter. Detta ska bli spännande att se.

På andra sidan atlanten är det snart dags för dom större loppen att komma igång.
Det börjar den 9 april med Father Foley Memorial på The Meadowlands. Ifjol vann elitlopps tvåan Mr Muscleman detta lopp som ett förberedande inför elitloppet och även i år ser det ut att bli detta upplägg då han är anmäld till denna serie som består av två avdelningar samt finalen. Sedan fortsätter det med Su Mac Lad som ifjol vanns av Cr Dream Catcher som nog inte är en häst av elitlopps kaliber men är ändå väldigt bra.

I år ser det skapligt ut för amerikanska högre eliten med bla då Mr Muscleman, Vivid Photo, Corleone Kosmos, Man About Town och Jimmy Takters intressanta nyförvärv Val Taurus som i fjol ansågs vara den riktiga utmanaren till Donato Hanover men det ville sig inte riktigt vid deras möten då. Men att det är en riktigt bra häst råder det ingen tvekan om.
I år är det tänkt att Jimmy bara ska låta honom växa in i den högre klassen och elitloppet får vänta tills nästa år. Men skulle han vara riktigt riktigt bra innan dess kan vi hoppas att Jimmy ändrar sig och kommer hit med honom för hur den än är så blir elitloppet alltid mer intressant med en "riktigt" bra jänkare i startfältet oavsett vad Kari Lähdekorpi tycker.
Han har i ett repotage tidigare hävdad att amerikanska hästar är överskattade, men tyckte han det också efter fjol årets elitlopp då han ansåg att sin häst var så mycket bättre än elitlopps tvåan.
Nä felet är nog bara så att Kari själv inte klarat av att få till någon jänkare och därför är lite purken. Men vem bryr sig om vad han tycker?

Sedan har Norske Trond Smedshammer en riktigt intressant häst i Arch Madness som slog självaste Donato Hanover i hans två sista lopp nämligen i försök och final av Breeders Crown på The Meadowlands. Han måste bli riktigt intressant att följa i år när han ska ta sig an amerikanska eliten.

Från våra grannländer finns det kanske inte mycket att tala om. Norge har det lite tunt just nu då inte Jetstile får till det i lite tuffare motstånd men det är klart är han riktigt bra vill vi gärna se honom i elitloppet 2008. Från Finland kommer det inte mycket till stor fräsare just nu och någon riktigt elitlopps häst ser jag inte för dagen. Danmark har inte haft någon på flera år och det ser inte bättre ut nu heller.


Raine Dahlberg

Tillbaka