2008-03-11   11:26
Fransk topp travare är död
STOCKHOLM
Kazire de Guez, bland annat vinnare av Prix de Belgique 2005, hittades på måndagsmorgonen död i sin box på Haras du Plessis, rapporterar Paris Turf

Kazire De Guez
Tioårige hingsten Kazire de Guez (e. Udo de Touraine-Egyptia de Salomon e. Sancho Panca) påträffades på måndagsmorgonen död i sin box på Haras du Plessis, där han under 2008 skulle verka sin fjärde säsong i aveln. Dödsorsaken har inte kunnat fastställas, men hingsten kommer att obduceras.

Kazire de Guez vann under tävlingskarriären 28 av sina 60 starter och tjänade 1.575.426 euro. Till hästens främsta meriter räknas segrarna i Prix de Belgique, Prix de Bourgogne, Prix Chambon P, Grand Prix de Centre-Est, Grand Prix de la Region Wallonie, Prix d'Ete, Criterium de Vitesse, finalen av Grand National du Trot samt Grand Prix de la Coupe du Monde de Trot.

Förra året slutade Kazire de Guez trea i Prix d'Amérique bakom Offshore Dream och Kool du Caux. Året dessförinnan (2006) såg hästen ut att kunna utmana Jag de Bellouet (som var först i mål men som sedermera diskades för doping), men då galopperade Kazire de Guez bort sig vid upploppets början. Den sista segern bärgades i fjolårets upplaga av Prix de l'Union Europeenne.

Kazire de Guez inledde sitt avelsarbete 2005 och hans första avkommor är följaktligen födda 2006. I Sverige finns sex avkommor (svenskfödda); samtliga födda 2007.

För uppfödaren och ägaren René Guezille är det plötsliga dödsfallet inte bara ett känslomässigt hårt slag, utan även en hård smäll ekonomiskt.
- Hästen var försäkrad fram till den 29 februari i år och jag hade inte förlängt försäkringskontraktet. Vi hade 70 ston bokade till honom i år, säger en uppgiven René Guezille till Paris Turf.

Så sent som i lördags sålde Guezille en annan av sina uppfödningar, Max de Guez (e. Cedre du Vivier) till svenska Ecurie Courant

Tillbaka