2008-04-01   11:24
Kallblodsstjärna död
STOCKHOLM
Åttaårige Elias är död. Gaffelbandsskadan han ådrog sig i augusti blev för svår och i samråd med veterinären har ägarna beslutat att låta valacken sluta sina dagar.

Elias segerdefilerar efter karriärens största triumf, i STC:s Guldtäcke på Dannero förra året. Foto: HANOLD/ALN
Elias (e. Järvsöfaks) blev en klassklättrare och segermaskin av rang sedan han köpts av familjen Åslund på Alnön på hösten som fyraåring.
I träning hos Ulf Ohlsson vann hästen tio av 14 starter som femåring och nio av 15 året efter, och spåddes en lysande framtid i kallblodens absoluta elitskick efter bland annat två V75-segrar.

Efter att ha startat, och galopperat, två gånger i kallblodsloppen på Vincennes förra vintern togs Elias hem till ägarna och i regi Håkan Åslund vann Elias STC:s Guldtäcke och 150.000 kronor på Dannero i maj. Det blev hästens sista seger.
I ett träningsjobb inför en tilltänkt start på Bergsåker i slutet av augusti skadade han svårt gaffelbandet i vänster bakben.
- Båda gaffelbandsfästena gick sönder och han trampade igenom rejält. Han rätade upp sig eftersom och för tre månader sedan såg det bra ut, men sedan har han inte blivit bättre, säger Håkan Åslund.

Utdömd av veterinär

Veterinären dömde ut Elias som trav- och ridhäst.
- Elias har vilat i sju månader, men skadan var för omfattande. Veterinären har sett skeptisk ut de senaste veckorna och gjorde bedömningen att det inte går att göra något mer. Det känns verkligen tungt och tråkigt att mista honom, säger Håkan.

Elias gjorde totalt 55 starter, vann 22 av dessa och tjänade 1.154.250 kronor.
Rekordtiderna 1.25,5m i volt och 1.24,8am var inget mått på hästens höga kapacitet

Av Mathias Hedlund
Tillbaka