2008-07-12  12:55
Stig H invald i Hall Of Fame.
STOCKHOLM
Stig H Johansson väljs idag in i travsportens Hall Of Fame vid en ceremoni i Årjäng

Stig H Johansson valdes idag in i travsportens Hall Of Fame i Årjäng. FOTO: KIHLMANS FOTO


Victory Tilly


Queen L vid sin vinst i Prix D' Amerique 1993
Stig Henry Johansson är född den 26 juli 1945 och vars framgångar inom travsporten är svåra att överträffa. Han inledde sin professionella karriär 1968 och etablerade sig snabbt som en av landets främsta tränare - en position han förbättrade stadigt och sedan fortfarande bibehållit under sin 40-åriga proffskarriär.

Yrkesbanan inleddes som hästskötare hemma i Hälsningland som 15-åring hos Oscar Söderlund i Bergsjö. Sedan väntade arbete hos Holger Skoglund, Olle Sörell, Bruno Svensson, Stig Engberg och en period som privatttränare åt stall Volent.

Den första segern för Stig H Johansson kom den 25 augusti 1963 med Zabrina.

När arbetsgivaren Stig Engberg etablerat sig på Solvalla valde Stig H 1968 att bli egen tränare, från början med tre hästar i stallet. 1970 vann han Derbyt 12970 med Segerstorps Comet och det fick ytterligare frt på karriären och under det kommande decenniet intogfs positionen som landets ledande tränare.

Stig H Johansson har kört in mer pengar än någon annan tränare, vid årsskiftet 2007-08 hade 670 miljoner kr passerats. Han har 1.003 segrar på risktoton och är enda kusk att uppnå fyrsiffrigt antal vinster. Hemma på Solvalla har han 29 championat som körsven , varav de 27 sista (1979-2005) i obruten följd.

På meritlistan finns också segrar i Svenskt Travderby sju gånger, Svenskt Travkriterium fem gånger, Elitloppet sex gånger och en triumf i prix d'Amerique.

Någr av de segerrika hästarna genom åren är Big Elma, Grain, Duke Iran, The Onion, Queen L. och Victory Tilly.

När Queen L. vann Prix d'Amérique 1993 var det första gången genom tiderna en svenskfödd häst segrade i löpningen - och tredje gången loppet vanns av en svensk tränare och kusk.

Victory Tillys Elitloppsvinst år 2000 var ännu en känslomässig höjdpunkt i karriären, har Stig H medgivit. Victory Tilly blev på Meadowlands, New Jersey, USA, i augusti 2002 travhistoriens första svenskfödda häst att slå det absoluta världsrekordet. Samtidigt sprängdes en drömgräns inom sporten, då hästen med sina 1.08,9a/1.609 meter blev den förste under kilometertiden 1.09,0.

Den 28 december 2022 körde Stig H Johansson sitt sista loppoch tog även sin sista seger. 6.221 vinster som körsven blev det totalt i karriären, innan han övergick till att enbart vara tränare. Sedan dess är Erik Adielsson förstekusk i stallet - men som tränare har Stig H Johansson bibehållit sin position i den absoluta toppen.

Det nordiska Hall of Fame - Travets Storheter - har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK). SHK företräds i kommittén av SHK:s ordförande Martin Källberg, fackredaktör på Travronden, medan NTJK representeras av Holm Amund Holmsen, redaktör vid norska fackorganet Trav- og Galopp-Nytt.

2007 var premiäråret för Hall of Fame, som sedan dess ingår som ett fast inslag i Nordiska Travmuseets repertoar. Först ut var då Ulf Thoresen och Sören Nordin; den senare fanns då i egen hög person på plats i Årjäng för att mottaga utmärkelsen.

De två- och fyrbenta travsportutövare som väljs in i Hall of Fame avbildas av träsnidaren Leif Andersson, som är hemmahörande i Årjäng. Träfigurerna föreställande medlemmarna i Hall of Fame ingår efter avtäckningen i den permanenta utställningen, medan huvudpersonerna - eller -hästarna - får en mindre träfigur att ta med hem till prisskåpet.

Motivering, Stig H Johansson:
"För sina oöverträffade resultat på travbanor världen över under snart fyra decennier, för sitt oklanderliga sätt att i alla lägen representera travsporten och för att därigenom i hög grad ha verkat för att skänka sporten legitimitet och stark förankring hos en bred allmänhet, tillkännages härmed att andre svensk att väljas in i Hall of Fame - travets storheter - är: Stig H Johansson."
Andreas Lidström
Tillbaka