2008-07-17  16:45
Giant Diablo slutar tävla
STOCKHOLM
Tävlingskarriären är över för världens snabbaste travare. Giant Diablo lägger skorna på hyllan. - Jag har just kommit tillbaka från USA och har tagit beslutet i samförstånd med ägaren Tommy Jacobson, säger Roger Walmann.

Giant Diablo och Johan Untersteiner sätter nytt världsrekord på The Red Mile den 6 oktober 2007 i Allerage Farms på tiden 1,08,5a-1609m.
Foto: Nigel Soult

Glada miner på väg mot vinnarcirkeln efter världsrekorloppet från både ägaren, tränaren, skötaren och kusken.
Foto: Nigel Soult
Giant Diablo köptes på Elitauktionen 2001 för 210.000 kronor och är allt sedan dess en smått osannolik framgångssaga. När hon nu slutar tävla, efter att sedan sin första dag som tävlingshäst befunnit sig hos Roger Walmann, ståtar hon med över 13 miljoner kronor i startprissumma och det absoluta världsrekordet.

- Jag körde henne igår och hon kändes fräsch, pigg och glad. Det kan tyckas konstigt att jag då anser att man ska sluta med henne, men hon har inget kvar att bevisa. Hon kändes underbar och vi har så mycket att tacka henne för, så det känns rätt att låta henne sluta när hon är så här fin, säger Roger Walmann.

Giant Diablo kommer att stanna kvar i USA, men riktigt var hon stallas upp eller vem hon ska betäckas med är inte klart.
- Till att börja med ska hon tränas ned lite försiktigt så att omställningen inte blir alltför stor.

Vilka hingstar är aktuella till nästa vår?
- Någon av de allra bästa. Vi har inte bestämt oss, men det är väl högst troligt att det blir Andover Hall eller Donato Hanover. Det är sedan möjligt att hon kommer hem till Sverige när hon väl är betäckt, men vi får se vad som händer med den biten.

Vad minns du bäst av Giant Diablo?
- Allt. Hon har givit oss så mycket glädje, så många stunder när vi varit stolta. Hon har helt enkelt varit fantastisk, fortsätter Walmann.

Giant Diablo debuterade med seger på Eskilstuna 25 februari som treåring och tog fyra månader senare den första storloppssegern i E3. Giant Diablo vann sedan Oaks, Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet, var tvåa i Derbyt och var som äldre trea i Elitloppet samt vann Sundsvall Open Trot och St Michel Race.

I höstas sänkte hon dessutom det absoluta världsrekordet till 1.08,5 på The Red Mile i Lexington med Johan Untersteiner som kusk.
- Självklart är hon en häst som har påverkat mig, min rörelse och alla runt omkring väldigt mycket. Det jag känner mest är stor tacksamhet, avslutar Roger Walmann

Tillbaka