2008-09-05  13:37
Stolta derbytraditioner
STOCKHOLM
Det började med Segerstorp Comet för 38 år sedan. Därefter har stall Stig H levererat ytterligare sex derbyvinnare genom åren - och på söndag kan det bli ännu en!

Stig H i Hall Of Fame


Big Star 1984


Rex Rodney 1982


Grain 1974
"Jag åker själv ned till Malmö på lördag och ser verkligen fram emot derbydagen. Det ska bli mycket spännande", konstaterar Stig H ett par dagar innan Svenskt Travderby 2008.

Han har varit med förr, lindrigt talat. Redan under sin andra säsong som proffslicensierad tränare, 1970, slog han till med sin första derbytriumf. Derbyt kördes det året i två heats och den snabbaste vinnaren belönades med 100 000 kronor och den klassiska lagerkransen.

Segerstorp Comet, ägd av Stall Esspe, visade sig med segertiden 1.22,8/3 100 m till de flestas häpnad få ställa sig överst på prispallen. Vinnaroddset 74,36 stå sig fortfarande som det högsta i derbyts historia.

"Det som stärkte mig och mitt självförtroende med stallets första klassiska seger var att jag laborerat med hästens balans och lyckats komma rätt när det verkligen gällde. Derbysegern gav eko. Hästägarna blev nyfikna på mig och jag fick gott stöd av massmedia", minns Johansson det som blev något av hans genombrott som tränare.

Han har alltså lyckats komma rätt när det verkligen gällt totalt sju gånger i derbyhistorien. Stig H-vinnarna efter Segerstorp Comet:

* Grain (ägare: Stall Traviata) 1974.
* Rex Håleryd (Stall Dur-Moll) 1982.
* Big Star (Lars Sjökvist) 1984.
* Queen L (Stall Ringen) 1990.
* Victory Tilly (Stall Kalas) 1999.
* S:t Göran (Stall Spårtorp AB och Anna Johansson).

Ett antal gula derbykavajer trängs alltså i garderoben hemma på Stora Alby. Vilket inte betyder att det inte skulle finnas plats för flera...

"Jag inser naturligtvis att det blir svårt att besegra Sahara Dynamite på söndag. Men jag har två derbyhästar i full form. Den jag tror mest på är Wellino Boko, men skulle det stämma hundraprocentigt för Evidence Ås är han heller inte chanslös", summerar Stig H.

Hans kommentarer om sina derbyhästar och stallets tre deltagare i Derbystoet går att ta del av mer i detalj under vinjetten "Till start" här på hemsidan.

Även i Derbystoet har stall SHJ stora traditioner att försvara. Fyra vinster har det blivit i de fyraåriga stonas stora exmensprov, som började avgöras först 1991:

* Note Broline (Broline International AB) 1992.
* Balcony I.T. (Lone Star Enterprise AB) 1995.
* Miss Pilaar (Teletec Connect AB) 2000.
* Je t'Aime Dream (Stall Wetact) 2003.

Miss Pilaar är för övrigt mamma till Bobtail, som är förhandsfavorit i årets upplaga av Derbystoet. Stallet representeras också av Charmaine Ås och Paper Moon.

"Jag tror att de har prickat in formen. Mycket avgörs av positionerna i loppet, men med lite tur kan alla tre vara med långt framme i resultatlistan", resonerar Johansson.

Första pris i Svenskt Travderby är 1,6 miljoner, medan stona krigar om en segerpremie på 500 000 kr.


Tillbaka