2008-10-08  10:28
1.09-travare till Stig H
STOCKHOLM
Ett högintressant tillskott har anlänt till Stig H Johansson den här veckan: USA-födde fyraårshingsten Standpoint, med ett rekord på 1.09,0a!

StandPoint och Trond Smedshammer vid vinst i Bluegrass Stakes på The Red Mile 28 September 2006.     Foto. Nigel Soult


Här vid vinsten i uttagningslopp till Goodtimes Stakes på Mohawk 9 juni 2007.
Standpoint (Andover Hall - Universal Victory) kommer närmast från Norge, där han i år varit uppstallad som avelshingst. Han ägs av norrmannen Tor Erling Asheims svenska bolag Living 4 Life Sweden AB och har hittills bara tävlat i födelselandet USA. Trond Smedshammer har varit hans tränare där.

- Givetvis är det här en spännande häst. Standpoint är bara långsamkörd under en period innan han kom hit, men han är skadefri och ska börja trimmas för start. När det kan bli aktuellt med tävlingscomeback är omöjligt för mig att bedöma ännu så länge, säger Stig H.

Standpoint har vunnit i 4 av 23 starter, bland de tre främsta 9 gånger, och han har varit med i många av de högst doterade unghästloppen i Nordamerika. Som två- och treåring travade han in ca 1,6 miljoner kronor.

Under tvåårssäsongen vann han Blue Grass Stakes och som treåring var Standpoint bland annat fyra i Kentucky Futurity. Han har vid seger tagit skalpen på en så bra häst som Arch Madness, vars främsta merit är att han är en av de få som slagit årgångens store dominant Donato Hanover.

Sin senaste start gjorde Standpoint i finalen av Breeders' Crown på Meadowlands i slutet av november 2007. Där blev han femma.

En koppling till Stall Stig H finns hos Standpoints mamma Universal Victory. Hon är helsyster med Lookout Victory, som var i Johansson-träning i tre säsonger (1996-98) och skördade stora framgångar i Europa innan hon återvände till USA. Lookout Victory tjänade totalt 10,4 miljoner och travade 1.11,0a. Hon är numera mor till fyra avkommor.

- Standpoint kom till Stora Alby i början av veckan och jag har inte kört honom ännu. Men jag har tittat på hästen och så långt ser det bra ut. Att han är en son till topphingsten Andover Hall gör honom extra intressant i mina ögon,  konstaterar Stig H.

Carola Lindqvist är den skötare som tar hand om Standpoint