2008-11-10  12:21
Topp hästar Slutar?
STOCKHOLM
Med stor sannolikhet har Going Kronos gjort sin sista start. Är provsvaren på hästens fertilitetstest, som blir klara i veckan, tillräckligt bra blir Going avelshingst på heltid.

Going Kronos


Steinlager
Den 17 augusti vann Going Kronos "Rekordförsöket" i Tingsryd på 1.10,7a/1.609 meter och kom upp i 6,6 miljoner intjänat totalt i karriären. Får Lutfi Kolgjini som han vill var det sista gången Jägersroidolen tävlade.
- Sådant här fint avelsmaterial ska man inte tävla sönder i onödan. Därför är chansen stor att han gjort sin sista start och går helt till aveln nästa år, säger hästens tränare Lutfi Kolgjini.

Den femårige Viking Kronos-sonen har vunnit 21 av sina 40 starter och är enligt "Ludde" redan mycket efterfrågad som presumtiv avelshingst.
- Vi har gjort ett liknande test tidigare, men då gick det inte att få ett rättvist svar på hans spermakvalité. I veckan görs ett nytt test på Menhammar och personligen hoppas jag att det är tillräckligt bra - så att han kan lägga tävlingsskorna på hyllan.

Annars...?
- Då får vi ta upp kampen mot eliten tillsammans med Opal Viking under vintern, säger Lutfi Kolgjini.

Steinlager slutar?

Tio år gammal lägger Steinlager troligen av.
Den svenskfödde, men norskägde, Good As Gold-sonen hann tjäna 14,8 miljoner kronor och hans främsta triumf var naturligtvis Elitloppssegern 2005

På "Gooparnas" hemsida, stallgoop.se, avslöjades nyheten under söndagen. Efter sin gaffelbandsskada vid fjärdeplatsen i Elitloppet 2006 var det inte många som trodde att Steinlager skulle kunna tävla igen. Men hästens ägare, Knut Olausson, ville ge honom en chans till.

Det höll i 13 starter.

Nu flyttas hästen hem till Norge och hingsthållare Per Ole Tysland. Till trav24.no säger Olausson att han fortfarande inte bestämt om tävlingskarriären är helt avslutad...

Sitt sista (?) framträdande gjorde Steinlager på Hagmyren den 18 oktober (femma bakom Passionate Kemp).

Totalt i sin karriär tjänade hästen 14.823.275 kronor och tog 35 segrar på 88 starter. I princip alla dessa pengar körde Per Oleg Midtfjeld in.

Bland storloppssegrarna kan bland annat Forus Open, Årjängs Stora Sprinterlopp, Åby Stora Pris, SM, Oslo Grand Prix, Elitloppet, Copenhagen Cup.

- Han blir elva år nästa år och har gjort det så fantastiskt bra att han är förtjänt av att få ta det lugnare. Att han överhuvudtaget klarade att komma tillbaka så bra efter två år visar vilken otroligt fin häst det handlar om. Steinlager lämnar Sverige i nästa vecka för att gå i norsk avel, säger Olle Goop till Kanal 75


Tillbaka