2008-12-18  10:17
"Hoppas fler vågar träda fram"
STOCKHOLM
Efter gårdagens uppmärksammade tv-sändning har Disa Zetterman och Tomas Pettersson mottagit ett flertal hot per SMS. Det berättade paret när Travronden pratade med dem på torsdagsmorgonen. - Vi har dragit ett tungt lass, jag hoppas fler vågar träda fram nu, säger Tomas Pettersson.

Disa Zetterman och Tomas Pettersson trädde igår fram i TV4:s Kvällsöppet med Ekdal och berättade om användning av grisfösare hos Åke Svanstedt. Foto: TV4
Både Disa Zetterman och Tomas Pettersson är återhållsamma med kommentarer när Travronden träffar dem på torsdagsmorgonen. Att deras vittnesmål mot Åke Svanstedt "rört om i grytan" i travbranschen är det dock ingen som helst tvekan om.

Efter att på onsdagskvällen ha vittnat om hur den otillåtna metoden med grisfösare använts på hästar i Åke Svanstedts stall berättar paret att de mottagit ett otal SMS från okända avsändare. SMS-meddelanden vars innehåll varit hotfullt. Men även andra som sett oegentligheter har hört av sig.

- Det har hört av sig andra tidigare anställda och praktikanter till oss efter gårdagens sändning, som också har saker att berätta. Som Jordbruksverkets Björn Dahlén berättade så är det ju också totalt fem-tio personer som talat med dem, och vars uppgifter också finns med i det material som nu överlämnats till åklagare, säger Tomas Pettersson.

Varför väljer du att träda fram?
- Det som fick bägaren att rinna över för mig var när Thomas Nilsson stod i TV4 och sade att grisfösare "möjligen använts för 50 år sedan". Han förstod uppenbarligen inte hur många människor han gjorde ledsna genom att säga så - alla hästskötare som genom åren stått och gråtit när de selat på sin häst innan hästen blivit utsatta för den här metoden, berättar Tomas Pettersson för Travronden.

Pettersson är också noggrann med att understryka sin bevekelsegrund för att öppet berätta om det han sett:
- Jag älskar verkligen travsporten och gör det här för travets skull. Det sorgliga i det hela är att Åke Svanstedt är så duktig att han hade kunnat låta bli att använda sig av den här metoden - han hade varit en av Sveriges tre-fyra bästa tränare i alla fall! Problemet är att han sett vilken effekt det haft på hästarna i några fall, och sedan verkar han inte kunna hålla fingrarna borta från syltburken, säger Tomas Pettersson till Travronden
@ källa Ronden

Tillbaka