2008-12-19  14:03
"Bra att det blir polisutredning"
STOCKHOLM
Åke Svanstedt träffade advokat Leif Silbersky under fredagförmiddagen. - Vi hade en lång genomgång. Efter den är jag helt övertygad om att Åke är oskyldig till de anklagelser som riktats mot honom, säger Leif Silbersky till Travronden.

Advokat Leif Silbersky är övertygad om att Åke Svanstedt är oskyldig till anklagelserna om olagliga träningsmetoder och välkomnar den igångsatta polisutredningen. Foto: MICAEL ENGSTRÖM


Åke Svanstedt
I morse, ungefär samtidigt som Åke Svanstedt satte sig ner i samtalet med sitt juridiska ombud Leif Silbersky i Stockholm, beslutade kammaråklagare Anders Gustafsson i Skövde att inleda förundersökning mot Åke Svanstedt utifrån den utredning och polisanmälan Jordbruksverket sammanställt. Något Leif Silbersky i tidigare uttalanden i media sagt han inte trodde skulle inträffa.

- Där har jag idag ändrat uppfattning. Det är tvärtom bra för alla inblandade att det en gång för alla görs en grundlig polisutredning som verkligen går till botten med de här anklagelserna. Det är viktigt ur både etisk och juridisk synpunkt att komma till en slutpunkt i detta.

Leif Silbersky ser hela Åke Svanstedt-elpåfösar-saken som mycket märklig.

- Vi har en stor framgångsrik och känd travtränare med över 20 anställda där alla nekar till att det som påstås skulle ha förekommit. Det skulle i så fall handla om en träningsmetod som enligt den expertis jag hunnit prata med skulle vara helt förkastlig eftersom inga hästar skulle tävla bättre med det här sättet att hantera dem.

- Det hela blir så ologiskt redan där, och anklagelserna i sig bygger på rykten, oprecisa och ospecifika angivanden. Fortfarande finns det ingen som trätt fram som med egna ögon sett att den här elpåfösningen skett på Åkes träningsbana, och vi har inte fått namn på vem, eller vilka, som så att säga rent praktiskt i så fall har gjort det. Det de två vittnena berättade i TV4 i onsdags skulle aldrig hålla i en rättssal. Alltsammans är mycket märkligt, säger Leif Silbersky.

Efter mötet idag gäller samma tysta taktik från Åke Svanstedts sida som tidigare. Åke Svanstedt hänvisade, precis som han gjort hela veckan, till Leif Silbersky när Travronden efter mötet fick tag i Åke.

- Silbersky har sagt till mig att det är det som gäller. Han och ingen annan uttalar sig i media om det här, sade Åke.

- I nuläget talar Åke med polisen och utredarna av anklagelserna och inte med någon annan. Det finns ett väldigt enkelt och bra skäl till det: Han har hela tiden sagt och fortsätter att hävda att han är helt oskyldig till anklagelserna, vilket jag ockå är övertygad om, och därmed finns inget mer att tillägga från hans sida, kommenterar Silbersky