2008-12-30  15:10
Guldhäst lämnar Svanstedt
STOCKHOLM
Narval d'Ecajeul flyttas från Åke Svanstedt till Olle Goops stall. - Vi har inte tagit ställning i frågan om Åke är skyldig eller inte till det han anklagats för, utan vi tänker mer på var fokus ligger just nu för Åke och all personal, säger Tommy Rasimus, som företrädar hästens ägare Stall Valen AB.

Narval d'Ecajeul flyttas från Åke Svanstedt till Olle Goop. Foto: HANOLD/ALN
Tommy Rasimus understryker noggrannt att anledningen till flytten inte är att man tagit ställning till om Åke Svanstedt är skyldig till grisfösaranklagelserna eller inte.

- Jag har ingen aning om hur det ligger till, jag har inte funderat på det och absolut inte tagit ställning för eller emot Åke Svanstedt. Däremot har jag funderat väldigt mycket på var fokus ligger för Åke och personalen i stallet just nu. Med all den mediauppståndelse som nu finns kring stallet förefaller det omöjligt för dem som jobbar där att inte bli påverkade på något sätt. Därmed riskerar man också att förlora fokus i träningsverksamheten, och det är bara att studera de senaste veckornas siffror: stallet anmäler klart färre hästar än vanligt just nu och stallets form är helt enkelt inte den bästa. Det är ur det perspektivet som vi valt att flytta hästen till Olle Goop, säger Tommy Rasimus.

Som delägare i Narval d'Ecajeul finns också välkände västgötske affärsmannen Clas-Göran Olsson och veterinären Per Spångfors.

När Stall Valen 2005 flyttade sitt sto Minnesota från Åke Svanstedt till Olle Goop föranledde det att samarbetet mellan Svanstedt och Stall Valen helt upphörde för en tid. Ett par dagar efter flytten av Minnesota flyttades ytterligare åtta Valen-ägda hästar från Svanstedt till Olle Goop.

- Det har varit lite stolpe ut i loppen för Narval d'Ecajeul, men man kan ändå konstatera att Åke inte lyckats fullt ut med honom. Han har skrutit enormt om hästen, bland annat sagt att det skulle vara stallets bästa häst, men sedan har han haft lite otur i loppen, säger Tommy Rasimus.

Rasmius vill dock berömma Svanstedt med personal som fått hästen mycket lugnare.
- När han kom hit var han väldigt svårt, nästan farlig, men hästen har lugnat ned sig avsevärt under tiden hos Åke och det ska teamet där ha en eloge för. När vi nu flyttar Narval d'Ecajeul kommer han till ett stall i form. När Thai Tanic nu blev skadad och förmodligen inte kommer att kunna tävla på ett tag så har Goop-stallet ingen gulddivisionshäst, och den luckan fyller Narval d'Ecajeul, säger Tommy Rasimus.

Narval d'Ecajeul köptes av Stall Valen inför hästens start i Sundsvall Open Trot, där sjuåringen slutade oplacerad. Efter den starten gick hästen i träning hos Åke Svanstedt. Därefter har Narval d'Ecajeul (e. Ganymede-Circe d'Ecajeul e. Landoas) gjort ytterligare tre starter i Sverige, vilka givit en fjärde- (Gävle Stora Pris), en femte- (Müllers Memorial) och en sjätteplats (gulddivisionslopp på Jägersro).
"Web"

Tillbaka