2009-02-11   15:42
Varför bara avel!
STOCKHOLM
I mars hålls avelsvärdering på Axevalla travbana och ska bland andra ny importerade amerikanarna Celebrity Secret och Clerk Magistre värderas för avels bruk.

Clerk Magistrate vinner Canadian Trotting Classic Elimination


Celebrity Secret inför Hambletonian 2008
Dessa två hästar har importerats för avel i Sverige men varför bara i avel och inte för tävling.
Båda dessa tillhörde toppen av 3 års kullen 2008 i Usa och båda har sprungit 1.09,0a över 1609 meter och vad jag har förstått är ingen av dessa skadade.
Så varför inte prova dessa för tävling i Sverige.

Med dagens teknik bör det väl gå att samla sperma för att man ska kunna träna och tävla med hästar även om dessa står i avel.

Kanske är man orolig att hästen inte ska duga i Sverige eller annars beror det på något annat. Kanske är dessa köpta med någon sorts klasul att dom inte får tävla med hästarna, men med tanke på hur mycket dessa trolitvis kostade bör man väl få göra som man vill men jag vet inte om detta är så eller inte.
Som avelshingst tror jag får man inte full bok första året så får man inte det andra eller tredje året heller.

Och skulle avkommorna floppa är det kanske lite väl sent att tänka på hur det skulle sett ut om hingsten visat upp sig för Svensk publik och succe..

Dessa två hästar skulle onekligen dra publik till travbanorna. Och jag skulle tro att båda dessa skulle dra in åtskilliga miljoner på banan åt sina nyblivna ägare.

Själv skulle jag med glädje ta mej till banan för att se dessa två hästar live, Jag har sett båda på video från Usa och dom var verkligen imponernade att skåda.

Vi leker med tanken att jag skulle äga någon av dessa så skulle jag be till exempel Stig H Johansson ta in honom i träning och testa av honom. Sedan skulle jag säga åt Stig att jag vill ha en bedömning på hur han skulle tro att hästen skulle klara sig för att inte skada avels karriären. Och skulle då Stig säga att hästen skulle duga riktigt bra så skulle han få kombinera avel med tävling.

Själv tror jag att en sådan som Stig H Johansson har så mycket rutin att är kapabel att bedömma om hästen skulle tillhöra världseliten eller inte.

Det är väldigt synd att vi aldrig får uppleva riktigt fina amerikanare tävla på svensk mark.
Man kan alltid hoppas att vi får det någon gång i framtiden.

SE listan med hästar som ska avels värderas i mars
"Web"

Tillbaka