2009-04-03  12:32
Det börjar röra på sig
STOCKHOLM
Våren är här och nu börjar dom stora kanonerna röra på sig. Och som alltid när våren kommer börjar man som Svensk direkt tänka på ELITLOPPET. Vem kommer? Vem vinner?... Ja det är alltid roligt att spekulera i detta.

Likeabatoutahell


Enough Talk måste ha topp chans i årets elitlopp med tanke på vad som finns att erbjuda runt om i världen just nu.

Photo by Michael Lisa - Lisa Photo, Inc. (CLICK TO VIEW)
Snazzy Hot Rod ska bli intressant att följa hans starter framöver.
När vi ändå är på elitlopps spåret kan man diskutera om hästen som kommer från andra sidan jord klotet och redan är klar för elitloppet 2009.

Sundons Grift heter han och det kan säkert vara en riktigt bra häst, men är det verkligen smart att starta honom i Sverige innan elitloppet?

Jag tycker själv inte om det för skulle det visa sig att han får stryk av ett mediokert snabblopps gäng på Solvalla innan Elitloppet så försvinner naturlitvis mystiken kring honom. Och vad gör då Solvalla om man inser att han inte är så bra som man trodde? Ska man då neka honom en plats eller?.

Sedan läste jag i dagens utgåva av travronden att Trond Smedshammer har ändrat uppfattning om sin Likeabatoutahell angående elitlopps start. Tidigare i år ansåg Trond att han inte skulle räcka till i elitloppet men nu gör han det anser han. Själv har jag tyckt att han bör räcka bra med tanke på hur bra han varit under en längre tid. Han var klart bra i sin senaste start som tvåa bakom världsrekordhållaren Enough Talk i ett Su Mac Lad försök.

Sedan stod det att han ändrat sig angående Arch Madness tävlings schema. Det var tänkt att han skulle starta i Oslo Grand Prix före elitloppet men nu går han direkt till Elitloppet. Han har gjort en start i år och då imponerade han verkligen inte och nu aviserar han start i ett vanligt lopp på The Meadowlands? Jag måste säga att han bör imponera om han ska komma hit tycker jag om han nu inte hinner göra någon start till mot bra motstånd vill säga.

Trond gjorde något liknande för ett antal år sedan med sin H.P.Paque i elitloppet. Han startade i Elitloppet 2002 och blev sedan skadad efter det loppet. Sedan gick han bara två kval lopp inför 2003 års Elitlopp och hans deltagande 2003 var ingen höjdare. Endast 2 kval lopp på 1 år visade sig inte vara någon hit och jag befarar att det kan bli något liknande med Arch Madness om han kommer hit utan dokumenterad form.

Vad kan vi ställa upp med?
Ja... vad har vi i Sverige för kanoner att ställa upp med. Jag tycker inte vi har någon riktigt kanon som vi haft tidigare år likt Scarlet Knight eller Victory Tilly.

Det surras om Torvald Palema som tänkbart Svenskt elitlopps hopp och det kan nog vara så för hästen är bra när han är i ordning men om det är en vinnare av loppet eller inte låter jag vara osagt.
Däremot ska Svanstedt amerikan Snazzy Hot Rod bli intressant att följa i kommande starter då han själv anser att det är en riktig kanon.

Opal Viking vill många ha till loppet men själv undrar jag varför dessa vill det? När var han riktigt bra i en start i Sverige senast? Nu tror jag ändå inte att det går att övertala tränare Enqvist till start och det är nog lika bra det.

Commander Crowe är en riktigt bra häst men inte Sveriges bästa som många anser tycker jag och Elitloppets korta distans tror jag är i kortaste laget för honom.

Sedan vill Stefan Hultman att sin Jaded ska finnas med i startlistan men då måste han visa mer än han gjort på slutet tycker jag. Man kan inte bjuda in någon efter en årsdebut seger på Gävle mot skralt motstånd.

Det finns många fler hästar från Sverige som säkert har chans till att komma med i årets fält till exempel Adams Hall, Finders Keepers, Giant Superman

Commander Crowe får ursäkta men jag tycker att Triton Sund för närvarande är Sveriges bästa häst men över elitloppets korta distans tror jag inte han heller hinner med liksom den förra så han får vi nog inte se i årets lopp.

Det ser ut som om att vi inte kommer att få se någon Stig H Johannson tränad häst i årets elitlopp och det hör inte till vanligheterna. Stigs tilltänka hästar är Plantagenet. som inte har startat efter sin skada och hinner nog inte komma i form till loppet. Artistic Ås trodde jag att han skulle blomma ut i år men han har hittills bara gjort en start vilken han vann men i V75 starten på Momarken blev han utkörd på grund av dåligt trav så han är ett osäkert kort. Sedan har han super stoet Passionate Kemp men där vet jag inte om man ens är sugen på att starta henne i detta lopp. Risken är för närvarande att Stig inte har någon till start i Elitloppet 2009.

Nä... någon riktigt het segerkandidat från Sverige finns inte...

Här är resultat från Elitloppet 2008

Vad har fransmännen då...
Nu läste jag att årets Prix d'Amerique vinnare Meaulnes Du Corta inte kommer till start och då finns det inte någon riktigt het kandidat i från Frankrike heller.
Fjol årets vinnare av ovanstående lopp Offshore Dream har heller inte visat någon riktig stor form i år.

Fjol årets vinnare av Elitloppet Exploit Caf har inte visat någon form alls sedan i höstas och kan inte anses som någon större attraktion här trots insatsen ifjol. Tvåan förra året Oiseau de Feux har heller inte visat något på länge och måste visa mer innan han ska bjudas in.
"Raine"

Tillbaka