2009-08-07  22:12
Kolgjini gräver guld i USA
STOCKHOLM
Lutfi Kolgjini är i New York för att gräva guld.
I Hambletonian Oaks jagar hans Moonlight Kronos ett förstapris på närmare tre miljoner kronor.
- Skulle det klaffa med positionerna tror jag att hon har bra chans, säger den svenske travtränaren.

Lutfi Kolgjini har intagit New York, där han under Hambletonianlördagen har tre hästar till start. Foto: Lars Jakobsson


Lutfi Kolgjini har god hand även med New York-polisens hästar. Foto: Lars Jakobsson
Vid sidan av Hambletonian Stakes är stonas avdelning, Hambletonian Oaks, en av lördagens riktiga höjdare på Meadowlands strax utanför New York.
Inte minst ur svensk synvinkel.
Jägersrotränaren Lutfi Kolgjinis treåring Moonlight Kronos har imponerat stort hemma i Sverige och när hon i lördags gjorde debut på amerikansk mark visade hon att hon står sig väl även mot sina amerikanska kullsystrar. Trots ett tufft lopp grejade hon andraplatsen och tog sig därmed vidare till final, i vilken Kolgjini hoppas på full pott.
- Hon har tagit loppet bra och vi var väldigt nöjda med henne i träningen i onsdags. Jag tycker att det ser bra ut. Hon fick ett bra startspår i finalen (spår fem) och skulle det klaffa med positionerna tror jag att hon har bra chans.

Stort vinna i unghästarnas land
Moonlight Kronos är inte heller den enda av Lutfi Kolgjinis hästar som kan skriva in sig i historieböckerna på lördagen. I de tvååriga stonas kanske viktigaste lopp för året har han Nimble Kronos till start. Hon gjorde tävlingsdebut när hon i lördags gick vidare från försöket genom en tredjeplats.
- Hon gick faktisk väldigt bra och avslutade starkt trots att det blev lite struligt för henne. Jag hoppas att hon är ännu bättre med det loppet i kroppen och jag har lite förhoppningar på en framskjuten placering, men Moonlight Kronos är den som jag tror mest på.
Hur stort skulle det vara att vinna Hambletonian Oaks eller Merrie Annabelle?
- Det vore givetvis väldigt stort eftersom jag satsar mycket på unghästar. Att vinna ett sånt lopp i USA, som ju är unghästarnas land, vore otroligt stort.

Glen Kronos i Revenues fotspår
Totalt selar Lutfi Kolgjini ut tre hästar under Hambletoniandagen på Meadowlands. 2004 vann han storloppet Nat Ray Trot tillsammans med Revenue. I år kan han upprepa den bedriften med Glen Kronos.
- Det är inte alls omöjligt för enligt skötaren har hästen bibehållen form. Senast i Kanade hade han lite otur när han galopperade i ledningen men jag tror att det kan ha berott på banan som var väldigt hård. Meadowlands bana är mycket bättre och han är säkert inte sämre än någon annan häst i fältet. Jag har vissa förhoppningar men det är positionerna som avgör.

Ola Johansson

Fotnot:
Det sänds ett New York-reportage med Lutfi Kolgjini i Tipslördag på TV 4


Tillbaka