2009-09-17  12:10
Enhandsdrev - och diskades!
STOCKHOLM
Kanadensiske veterankusken Trevor Ritchie diskvalificerades som måletta i ett kval till ett storlopp på Mohawk i Toronto i måndags. Anledningen: enhandsdrivning!
Den 1 september trädde nya drivningsregler i kraft lokalt i den kanadensiska delstaten Ontario, där Mohawk ligger. Den nya reglerna skiljer sig minst sagt totalt mot vad som regelmässigt gäller på nordamerikanska kontinenten gällande hur körspö får användas.

Den hårt omdiskuterade regeländringen (kuskarna anser att det "äventyrar säkerheten i loppen" att inte få driva enhandare) totalförbjuder enhandsdrivning så till den milda grad att kuskar som bryter mot reglerna inte bara stängs av och bötfälls, utan hästarna som enhandsdrivs kan också bli diskvalificerade.

Detta drabbade alltså direkt en av den kanadensiska sulkysportens mest rutinerade och framgångsrika kuskar - Trevor Ritchie.

Det var i ett av uttagningsloppen till storloppet för tvååriga ston, Peaceful Way Stakes, vars final körs på söndag med en halv miljon dollar i prispotten, som Ritchies uppsittning Angostura avgjorde med huvud i en hård slutstrid mot Jimmy Takter-tränade Costa Rica. Under finishkörningen tog Ritchie tömmarna i en hand, ryckte tussarna med den andra, och "glömde" sedan i stridens hetta att ta tillbaka tömmarna i båda händerna innan han svingade - eller petade till - Angostura med körspöet med sin "fria" hand/arm.

Enligt internetsajten canadiansportsman.ca var det inte ens en drivning, ett slag med spöet, utan en liten mild petning, och diskvalifikationen har därför överklagats till högre instans.

Men Trevor Ritchie försöker inte skylla ifrån sig.

- Det är mitt livs största misstag. Jag har mått urdåligt ända sedan i måndags kväll, och tänkt på både tränaren och ägaren till Angostura, som nu missar en storloppsfinal om inte överklagandet går igenom, och på de spelare som satsat på Angostura, säger Ritchie till canadiansportsman.ca
"Web"

Tillbaka