2008-11-07   19:14
Superhästarna imponerade stort
STOCKHOLM
Viola Silas, Red Hot Dynamite, Yield Boko och Ibiza Broline. Unghäststjärnorna imponerade i Breeders Crown-finalerna i Eskilstuna. Obesegrade Viola Silas tog sin tolfte raka triumf och sagan fortsätter.
- Det är en underbar häst och jag är otroligt lycklig, sa Fredrik Persson.

Yield boko fick en efterlängtad seger. Foto: MIA TÖRNBERG


Ibiza Broline imponerade vid dagens seger. Foto: LEIF NORBERG/ALN
Travsporten var högklassig när finaldagen i Breeders Crown avgjordes. Den största snackisen av dem alla var Viola Silas som vägrar att förlora. Det treåriga stoet är nu obesegrad i tolv starter efter att ha vunnit finalen. Hon övertog ledningen 1400 meter kvar och i rygg på henne satt värsta konkurrenten Pebbly. Björn Goops hyperspeediga sto fick chansen 300 meter kvar men förmådde inte hota. Viola Silas bara sprintade undan till en mycket imponerande seger. Efteråt var det en stolt Fredrik Persson som var rörd till tårar över sin häst.
- Vi gjorde det igen. Det är en underbar häst som jag har tränat fram hela vägen själv. Jag är otroligt lycklig, sa succétränaren från Kalmar.
- Hästen gör precis som man vill och är en härlig kämpe. På upploppet var jag livrädd då jag hade speediga hästar runtomkring mig. Jag drog på allt jag kunde och hon svarade rejält hela vägen. Det var en helt fantastisk känsla när vi passerade mål. Nu provar vi ett lopp till i år och det blir på Solvalla i Wallenius Cup. Sedan gör vi bokslut för i år, sa Fredrik Persson.

Stig H var imponerad
Viola Silas har i och med segern sprungit in 2,1 miljoner kronor i år. Många aktiva var också djupt imponerade över superstjärnan. En av dem var Stig H Johansson, för dagen expert i TV4:s Tipslördag.
- Det är en drömhäst som leker sig fram. Hon är enastående och har en enorm motor, berömde Stig H.
För Fredrik Persson blev dagen en formidabel succé på flera sätt. Förutom Viola Silas vann han även V75-avslutningen med Chimall T.T. Han avancerade fram utvändigt om ledaren 800 meter kvar och avgjorde hur enkelt som helst.
- Han vann väldigt lätt och det har varit en fantastisk dag för mig. Allt har fungerat helt perfekt och då är det lätt att både vara travtränare och kusk, sa Persson.

Red Hot Dynamite vinstrikaste treåringen
Om Viola Silas är drottningen så är Red Hot Dynamite treårskullens stora kung. Han krönte en makalös säsong genom att vinna sin final på strålande tiden 1.13,6. Jorma Kontio orsakade en omstart då startpersonalen ansåg att både Red Hot Dynamite och Juggle Face inte var anslutna bakom bilen. Red Hot Dynamite fick en tuff inledning i loppet innan han övertog ledningen 1450 meter kvar. Han fortsatte att dra i ett hårt tempo och varvade på 1.13,9. Trots att det såg kärvt ut ett par gånger så sträckte hästen berömvärt på sig över upploppet.
- Hästen var jättefin och kändes helt hundraprocentig. Han är lite trög men det var aldrig några problem. Han vann lätt och det här var sista starten för i år, sa Jorma Kontio.
Apropå omstarten så var Kontio inte speciellt nöjd med domslutet.
- Jag tycker det var fel att det blev omstart. Vi var bara en meter ifrån vingen och det var inte mitt fel, sa han.

Frank Andersson utlovade fest
För Red Hot Dynamites nya tränare Sami Saarela var det också en lättnad att hästen vann.
- Det är stort att vinna på min nya hemmabana och det känns fantastiskt kul, sa han.
På plats var också Frank Andersson som är en av delägarna i Red Hot Dynamite. Han var mäkta stolt över sin stjärna som i och med segern blev Sveriges vinstrikaste treåring någonsin.
- Hästen har sprungit in drygt nästan 4,6 miljoner under sin första säsong på banan. Det är helt otroligt och jag har inga ord för honom längre. Det är ju för fan en tanks vi äger, sa Frank Andersson.
- Han hade bara 84 i puls efter loppet och hade alltså krafter kvar. Själv har jag aldrig sett honom så fin som han såg ut idag. Nu blir det en jäkla fest när vi kommer till Stockholm det kan jag lova.

för Yield Boko
Yield Boko vann finalen för de fyraåriga hingstarna och valackerna. Men det satt hårt åt för storfavoriten som höll undan knappt före Spring Erom och Yanantin Boko. Björn Goop körde till ledningen efter 500 meter då stallkamraten Yanantin Boko släppte täten. In mot upploppet såg Yield Boko ut att gå mot en klar seger men han blev rejält utmanad till slut. Spring Erom avslutade starkt från femte par utvändigt och Yanantin Boko slank loss ifrån rygg på ledaren. Mållinjen räddade Yield Boko som höll undan med ett knappt huvuds marginal.
- Det var extremt hårt i mål men han sträckte ärligt på sig. Det var kul att hästen fick visa hur bra han är. Han floppade ju i både Derbyt och Europaderbyt men Breeders Crown verkar vara hans lopp. Han vann ju finalen även förra året, sa Björn Goop.
Tränaren Timo Nurmos stod på stallbacken och fick se sina hästar bli etta och trea.
- Yield Boko är på väg tillbaka mot formen igen. Hästen var sjuk i samband med Derbyt och det var även Yanantin Boko. Men nu är båda två på gång igen och det här var kul, sa Timo Nurmos.

Succé för Loket med Ibiza
Leif "Loket" Olsson fick se sin delägda Ibiza Broline vinna finalen för fyraåriga ston. Den kapabla damen kom från en mycket övertygande insats i semifinalen och var minst lika bra nu. Per Lennartsson körde till ledningen efter 450 meter och drog i ett hårt tempo. I sista sväng hade utvändige Vanessa du Ling svårt att följa och Ibiza Broline bara drog ifrån till en imponerande seger.
- Hon var riktigt bra senast och idag kändes hon fantastiskt fin. Det gjorde också att jag kunde ladda lite mer ifrån början. Det verkar som att alla bitar nu har fallit på plats, sa Per Lennartsson.
Leif "Loket" Olsson ångrar inte att han tog tåget ifrån Göteborg för att se sin stjärna på plats.
- Det var fantastiskt var bra hästen var. Som vi har kämpat med henne då hon har varit skadad och haft problem i omgångar, sa "Loket".
Segertiden för Ibiza Broline blev 1.13,3/2140a vilket var den snabbaste tiden av alla finalvinnare.

Michael Carlsson


Tillbaka