2009-12-14   23:14
J.R Broline är död
STOCKHOLM
I dag fick avelshingsten och den forne Elitloppstvåan J.R.Broline lämna jordelivet i en ålder av 25 år. 
Redan som unghäst i USA tillhörde J.R.Broline de bättre i kullen och var som treåring tvåa i både Dexter Cup och Canadian Trotting Classic. Största vinsten som fyraåring var den i Jarlsbergs Grand Prix. Året efter kunde han för Olle Goop bland annat vinna Preis der Besten och slutade tvåa i Elitloppet bakom Napoletano. Det går även att nämna segern i Ådalspriset på Dannero och andraplatsen i Olympiatravet som sexåring. Sammanlagt blev det cirka 5,1 miljoner i insprungna pengar innan Speedy Somolli-sonen gick över till avelsverksamhet.

Han stallades först upp ett år i Tyskland, men hamnade sedan på Staro International och därefter från 2001 på Holtan Gård i Norge. Sammanlagt har han drygt 750 svenskfödda och 150 norskfödda avkommor. I Sverige är det Elitloppshästen Hot Shot Knick som tjänat mest med 30 segrar och 5.343.355 kronor på kontot. Även Com Karat (21 segrar och 4.756.573 kronor) kan lyftas fram.

J.R Broline var aktiv avelshingst fram till 2005 och de yngsta avkommorna är födda 2008 (fryst sperma). Hästen fick enligt Per-Ole Tystland sluta sina dagar på grund av att han under de senaste vintrarna har haft ont i både leder och muskler. Nu ville man inte utsätta hästen för ytterligare en vinter.

Tillbaka