2010-01-12   13:36
Thai Tanic slutar
STOCKHOLM
Den tiofaldige miljonären (i svenska kronor) Thai Tanic har gjort sin sista start och lämnar inom kort Olle Goops träning. Detta för att installeras som avelshingst "på heltid" i Norge.

Thai Tanic
Detta bekräftas också idag av Goop-stallets hemsida: "Thai ska snart gå över till avelsarbete igen", står det där.

Norskfödde Viking Kronos-sonen Thai Tanic, vilken är den enda häst som fötts i vårt västra grannland som kommit under 1.10 i rekord (1.09,9 som tvåa i Elitloppet 2006, bakom stallkamraten Conny Nobell), har förvisso kombinerat avel med tävling både 2005 och 2008-2009 (60 betäckta ston på svensk språngrulla ifjol), men från och med nu blir det alltså avel på heltid. Thai Tanic ska stå uppstallad i Norge men kommer också att vara tillgänglig med importsperma för en svensk språngrulla.

Han lär få full bok i Norge och kan totalt. med spermaexport inräknad, därmed tänkas betäcka över 200 ston under 2010.

Thai Tanic började karriären hos Trond Anderssen i Norge och vann som treåring bland annat norska Kriteriet. Som fyraåring följde han upp med vinster i Derbyt och norska Sprintermästaren.

Viking Kronos-sonens (med Ideal du Gazeau som morfar, via toppmamman Sweetpike som var tvåa i norska Kriteriet bakom ingen mindre än Gentle Star) karriär som äldre har dock i sin helhet ägt rum hos Olle Goop där han vunnit bland annat Olympiatravet och Solvallas Jubileumspokal, och alltså var tvåa i Elitloppet 2006. Sista starten kom att bli gulddivisionen, oplacerad på 1.12,6, på Åby den 19 december.

Totalt startade den nu tioårige Thai Tanic 79 gånger, tog 31 segrar, tjänade 10.465.024 kronor och noterade rekordet 1.09,9.

Därmed är det nu klart att toppduon i Elitloppet 2006, Conny Nobell och Thai Tanic, slutar tävla i stort sett samtidigt för att övergå till avelskarriärer. Conny såldes ju nyligen av Björn Goop och Veijo Heiskanen till Hingstdepån i Östergötland.