2010-05-19   15:42
Svenska Jenny ska vinna Elitloppet åt USA
STOCKHOLM
Tränarparet Julie och Andy Miller har ingen aning om vad som väntar i Sverige.
Men det ska inte hindra den amerikanske elitloppsfavoriten Lucky Jim från att lyckas.
Hemligheten - en svensk skötare.
- Det här ska bli ett fantastiskt äventyr, säger Jenny Melander.

Kompisar? Att Lucky Jim och Jenny Melander kommer överrens är en förutsättning om hästen ska lyckas ge USA sin första elitloppstitel sedan 1998. Foto: Tony Ryttar


Ute i sin stora hage trivs Lucky Jim allra bäst. För att inte störa hästens rutiner har Jenny Melander valt att stalla upp hästen på Glen Normans gård på Erikssund. Foto: Tony Ryttar


Att dricka vatten direkt ur slangen är en av de favoritsysselsättningar som Jenny Melander får lära sig om hon ska komma överrens med Lucky Jim. Foto: Tony Ryttar
Att ta över en häst från USA till Sverige för att tävla i Elitloppet är ingen enkel sak. Transportplanen landar i Amsterdam och sedan väntar två dagars bilresa till Stockholm.
Förutom att själva resan kan ta på krafterna är det nödvändigt att hästen snabbt finner sig tillrätta i sin nya miljö.
Den viktigaste pusselbiten för att allting ska fungera är skötaren som finns vid hästens sida hela tiden.
När det gäller Lucky Jim har makarna Miller valt att lita på Jenny Melander, trots att hon arbetar hos en konkurrent och inte har haft hand om Lucky Jim tidigare.
- Redan när Lucky Jim blev inbjuden till Elitloppet i fjol så pratade vi om det, men mest på skämt. I höstas diskuterade vi lite mer på allvar och för en dryg månad sedan blev det helt bestämt, berättar Jenny Melander som har sina rötter i Ångermanland och började sin bana inom travsporten på Dannero. 1998 kom möjligheten att åka över till USA för att jobba i tre månader, men någon hemresa blev det aldrig.
Hon gifte sig istället med den svenske tränaren Jonas Czernyson och arbetade där fram till skilsmässan för drygt tre år sedan. Därefter har Jenny ansvarat för stortränaren Erwin - bror till Andy - Millers filial i New Jersey.

"Ingen pejling på någonting"
Men det är inte där vi hittar henne denna blåsiga morgon på träningsanläggningen Gaitway Farm en timmes bilresa från travbanan Meadowlands. Utan hos Mark Hammer, granne till de båda Miller-stallen och hennes nya arbetsgivare sedan bara några veckor.
- Jag fick ett bra erbjudande som andretränare hos Mark och tyckte det var dags att prova något nytt. Men ett villkor var att jag fick åka till Elitloppet med Lucky Jim.
En orsak att paret Miller ville ha en svensk skötare är att kretsen kring fjolårets förhandsfavorit till Elitloppet Buck I St Pat, som också tränas på Gaitway Farm, upplevde vissa språkförbistringar och inte var helt tillfreds med hur uppstallningen fungerade på Solvalla.
- Jag är väldigt nära vän med Andy och Julie sedan många år, men det är klart att huvudorsaken till att jag får göra det här är att jag är svensk. De har egentligen ingen pejling på någonting när det gäller Sverige och ville ha någon som kan språket och vet hur det går till där borta. När jag frågade Andy om var vi skulle ha hästen så sa han att "vi är där du tycker att det passar bäst".

"Mycket social häst"
Det som passade Jenny Melander bäst var Glen Normans gård på Erikssund drygt fyra mil från Solvalla dit Lucky Jim, som startade sin resa från USA på måndagen, beräknas anlända på onsdagskvällen. Julie och Andy Miller kommer till Sverige i början av nästa vecka.
- Hästen vill en stor hage och är van att gå ut på morgonen varje dag. Han gillar att springa omkring och röra på sig mycket så det vore dumt att avbryta den rutinen.
Hur Jenny och Lucky Jim ska komma överrens verkar inte oroa någon av de inblandade. Och efter att ha följt valacken under en dag och sett hur han efter att ha tagits in i sin box på eftermiddagen sticker ut huvudet för att kika och hälsa på alla som går förbi är det lätt att förstå.
När Jenny tar en promenad över till Julie Millers stall för att hälsa på sin blivande äventyrskamrat ser de också ut att trivas tillsammans.
- Det är en mycket social häst så jag är säker på att det kommer att gå bra. Jag har också pratat en del med hans ordinarie skötare som gett mig tips om vad hästen tycker om.

Tillbaka efter 13 år
Lucky Jim dominerade fullständigt i den amerikanska eliten i fjol som fyraåring och har inlett den här säsongen i samma stil. Han anses vara den bästa äldre travare som kommit fram i Nordamerika på många år och ska bli den som ger kontinenten sin första elitloppstitel sedan Moni Maker 1998.
Det loppet missade Jenny Melander.
Några veckor tidigare åkte hon till det stora landet i väster för att jobba som hästskötare över sommaren.
Nu återvänder hon för sitt första Elitlopp på 13 år med ett tydligt uppdrag; att bevisa att Lucky Jim är världens bästa häst och återupprätta USA:s heder inom travsporten.
- Om jag är nervös? Nej, det vill jag inte kalla det. Däremot är jag väldigt "excited".

Robin Johansson


Tillbaka