2010-11-24   21:11
Tack för showen, Opalen och Nisse!
STOCKHOLM
Batman och Robin.
Helan och Halvan.
Opalen och Nisse.
Den sistnämnda duon är ett begrepp i travets värld.
Nils Enqvist gör nu bokslut med sin sagohäst Opal Viking efter 113 starter 54 segrar och 24,4 intjänade miljoner.

Så här har vi blivit vana att se dem. Foto: Lars Jakobsson


Jorma Kontio har kört Opal Viking i många lopp. Foto: Lars Jakobsson


Lennart "Foppa" Forsberg körde Opal Viking till de första segrarna. to: Thomas Blomqvist


I vikingautstyrsel i den sista starten i Prix d'Amérique. Foto: Lars Jakobsson

 
Otaliga är de bilder som tagits på den nu tioårige hingsten och hans ständige följeslagare. Otaliga är
artiklarna som skrivits. Kolmårdenamatören Nils Enqvist kallar det en underbar resa.
De första texterna kom till i juni 2003 då Opal Viking hade tagit sin första seger på hemmabanan Mantorp i den allra första starten i karriären. Hästen hade varit billig inköp. Tränaren och ägaren nybörjare i travet. Segertiden den snabbaste någonsin av en svensk debutant: 1.15,9 över medeldistans med voltstart.
Helt otippat - med de förutsättningarna hästen hade.
- Det är ganska osannolikt egentligen - de andra bara försvann, sade kusken Lennart "Foppa" Forsberg som vid tiden kört häst i 42 år men aldrig varit med om något liknande. Forsberg menade att hästen mer eller mindre hade sprungit för egen maskin.
Ingen trodde honom, utom möjligen ägaren och tränaren Nils Enqvist då. Nisse, den borne optimisten.
Opal Viking, sagohästen från Kolmården, har nu gjort sin sista start. Efter en karriär som går utanpå det mesta i svenskt travsport blir tioåringen avelshäst på heltid i Italien (föl nummer ett kom till världen redan 2007).

Punkten är satt
54 segrar hann det bli, varav den näst sista kom i ett av försöksheaten i det så kallade Kommunloppet i italienska Montegiorgio på söndagskvällen, ett lopp tioåringen vunnit två gånger tidigare. I finalen samma kväll blev Opal Viking sexa.
- Det hade varit roligt att avsluta karriären med två ettor, men nu blev det inte så. Nu sätter vi punkt för den här underbara resan som pågått i åtta års tid. Jag önskar verkligen att alla som håller på med hästar skulle få komma i närheten av något sådant här någon gång. Det är en dröm, summerar Nils Enqvist.

Internationell stjärna
Opal Viking vann en final i Sverige 2003 i unghästserien Breeders ´Crown. Som fyraåring segrade han i Solvalla Grand Prix. Ett SM-tecken har det blivit.
Men trots allt är det för alla framgångar utomlands hästen från Kolmården gjort sig mest känd. Annandag jul 2004 blev det seger mot de bästa franska fyraåringarna i Criterium Continentale och drygt en miljon kronor in på kontot. Sedan bara fortsatte det.
Alla internationella storsegrar till trots är det ändå för en andraplats Mantorpshästen kanske kommer att bli mest ihågkommen. Tillsammans med kusken Jorma Kontio blev det en mycket överraskande en andraplats i Prix d'Amérique 2008. 2009 slutade det med en femteplats i samma lopp.

Fyra i miljonligan
Opal Viking är med sina 24,4 miljoner kronor intjänade Sveriges genom tiderna fjärde vinstrikaste travhäst.
Husse Nils Enqvist har blivit omtalad för sina precisa förutsägelser och planer för kommande lopp. En färgstark person som rört om med galna upptåg men också alltid ställt upp för media, i både med- och motgång.
I ett tv-inslag med reportern Tony Ryttar, inför den tredje starten i Prix d'Amérique i januari, sammanfattade Nils Enqvist sin kärlek till Opal Viking.
- Han är en individ. Inte en häst. En vän. Och så är han snäll. Så vill jag beskriva honom. I mitt hjärta är han en familjemedlem. Jag trodde aldrig att det kunde finnas sådana här känslor mellan människor och djur. Jag har ju ingen hästbakgrund utan kom in i travet för bara åtta år sedan. Det är en ny dimension i mitt liv som jag är väldigt tacksam över.

Mikael Wikner


Tillbaka