2011-05-19   20:43
Enqvist erkänner doping med anabola steroider
STOCKHOLM
Enligt Norrköpings Tidningar har travamatören Nils Enqvist i en intervju för NT-sporten erkänt att han försett sina hästar med otillåtna preparat.
- Det var skitdumt.

Nils Enqvist erkänner att han dopat sina hästar, enligt Norrköpings Tidningar. Foto: Thomas Blomqvist
Svensk travsport drabbades på torsdagen av sitt allra första fall av doping med anabola steroider. Vid ett oanmält besök hos amatörtränaren Nils Enqvist i stallet utanför Kolmården dopingtestade man hästar i stallet och man hittade även sprutor och kanyler i soporna.
Analysen av provtagningarna visade att två av hästarna var dopade med den anabola steroiden stanozolol och en tredje med den smärtstillande substansen metokarbamol. Även rester av innehållet i spurtor och kanyler visade spår av stanozolol. För övrigt samma anabola steroid som blev världsberömd sedan sprinterstjärnan Ben Johnson testat positivt i samband med sommar-OS 1988.
Norrköpings Tidningar har träffat Nils Enqvist på gården och han säger att beslutet var hans och ingen annans.
- Jag gjorde det inte i syfte att fuska, det var för att hjälpa hästarna så de inte skulle behöva behandlas i knäna, förklarade Nils Enqvist.

Opal Viking ska testas
Nils Enqvist blev kändis i travvärlden genom sin sagohäst Opal Viking. Som nybörjare inom travet blev Nils Enqvists första häst en världsstjärna och tjänade 24,4 miljoner kronor. I dag är den elvaårige hingsten avelshingst i Italien.
I den utredning som ST (Svensk Travsport) nu genomför kommer man även att begära in hårprover från Opal Viking för att se om man kan finna spår av anabola steroider.
Samtliga hästar på Nils Enqvists träningslista, 14 stycken, kommer att dopingtestas.

Polisanmäld
Hästarna Freedom Viking och Thunderstormviking, som testats positivt för stanozolol, har fått omedelbart startförbud av ST, och startförbudet sträcker sig minst två år efter att hästarna lämnat ett negativt prov avseende den anabola steroiden. Övriga hästar helt eller delvis ägda av Nils Enqvist förbjuds att delta i tävling tills dess att de lämnat negativa dopningsprover.
Vad straffet blir för Nils Enqvist, som ansvarig tränare, är inte klart. ST fortsätter nu utredningen och sedan kommer beslut fattas om att pröva fallet i ansvarsnämnden, som är travsportens första rättsinstans.
Nils Enqvist är även polisanmäld eftersom innehav av stanozolol är olagligt.

Lars-Ove Pettersson

Tillbaka