2012-04-04  
0-0 när Nybrink mötte travtränarna
STOCKHOLM
Skjortärmarna var uppkavlade.
Kämparna redo.
Men det small aldrig - debatten mellan travkrönikören Micke Nybrink och travtränarna liknade mest mellanmjölk. Och så bjöd travtränarna Nybrink på en flaska whisky...

Micke Nybrink
Micke Nybrink har i krönikor anklagat Sveriges travtränare för att ta för mycket betalt och att man saltar räkningarna till hästägarna. I första hand har han kritiserat topptränarna. Travtränarna, och dess förbund Travtränarnas Riksförbund, har naturligtvis blivit förbannade på påhoppen. På onsdagen möttes travtränarna och Micke Nybrink i en paneldebatt i Nordin-salen på Solvalla i samband med tränarnas årsmöte. Förutom Nybrink var även Niclas Andersson, vd för travets mediabolag Kanal 75, och Björn Frössevi, ordförande för Riksförbundet för Sveriges Travhästägare, inbjudna. Moderator var Lennart Persson, tidigare ordförande i Svenska Hästsportjournalisters Klubb. Det blev emellanåt en het debatt, men de som vädrat blod blev besvikna. Inledningsvis visade man ett klipp från tv där Micke Nybrink bland annat sa: "Att ett problem är att tränarna har provision på inkörda pengar. Det gör att de lyxbehandlar sina hästar, behandla-starta-behandla-starta och sedan in med en ny häst. Stortränarna har blivit fartblinda och de saltar räkningarna när det går bra."

"Skadar travsporten"
Travtränaren Jörgen Westholm vände sig till Niclas Andersson och menade att den här typen av journalistik skadar travsporten: "Finns det några saltade fakturor? Har något sett dem?" Jan I Jönsson, före detta ordförande i travtränarnas riksförbund, var arg: "Jag vill påstå att Micke är en del av orsak till att spelet på travet går ner." Travtränaren Mats Rånlund: "Den gruppen som tror att travet är ruffel och båg har fått rätt genom dina uttalanden. Du har fått tillbaks smutsstämpeln på travet." Travtränaren Roger Walmann: "Du beskyller någon för ekonomisk brottslighet. Utan att visa upp några bevis. Det är dåligt."

Travets Wikegård
Niclas Andersson försvarade Micke Nybrinks roll i travets tv-kanaler: "Mickes roll kan liknas vid Niklas Wikegårds roll i hockeyn i tv. Han är en elak expert. Är det bra för hockeyn? Min uppgift är att försöka höja intresset för trav och galopp, och om jag lyckas kommer det mer intäkter som resulterar i bättre förutsättningar för er." "Micke är överlägset vår mest hatade och mest älskade när folk hör av sig och har åsikter om våra profiler i tv-programmen de senaste två åren. Det bekräftar att han gör Niklas Wikegård-rollen på ett bra sätt. Jag tror vi ökar spel på det här sättet."

"Svårbegriplig kåranda"
Huvudpersonen själv, Micke Nybrink, hade svårt att förstå travtränarnas kritik: "Jag är ju på ert lag. Det är en svårbegriplig kåranda som gör att ni är mot mig. Ni vet själva att några av travtränarna suger ut hästägarna. Jag har 300 hästägare som mejlar om samma sak: Ljuger dom? De känner sig lurade. Och det är illa. Hästägarna känner att de tappat kontrollen, det läggs på saker på notan som bara dyker upp. Man ska inte behöva vara miljonär för att behöva äga häst. Om notan borde vara 12 000 och i stället är 25 000 är det inte kul längre. Hästägarna är rädda för tränarna. De köper julklappar åt dem, när det borde vara tvärtom." Travtränaren Stefan "Tarzan" Melander fick sista ordet i debatten och vände sig till Micke Nybrink: "Jag trodde du skulle visa några fakturor. Jag är besviken på dig." Hur gick det då i debatten? Fanns det någon vinnare? 0-0 är väl det resultat som ligger närmast till hands. Micke Nybrink fick i alla fall en whisky av travtränarna som tack för att han ställde upp.
- Nu är man mutad också, konstaterade han.
Lars-Ove Pettersson

Tillbaka