2012-05-27  
Blågul eufori i Elitloppet
STOCKHOLM
I försöket mosade han motståndet den tunga vägen.
I finalen vann han med en gäspning från ledningen.
Commander Crowe befästa sin position som Europas travkung när han vann Elitloppet på Solvalla.
- Det här kommer jag bära med mig i resten av mitt liv, sa svenske ägaren Carl Wihlborg.

Commander Crowe
Framför närmare 30 000 besökare fick Commander Crowe segerdefilera efter Elitloppet på Solvalla. Till tonerna av Loreens Euphoria gick ägaren Calle Wihlborg, 33, vid sin hästs sida upploppet ner och tog emot hyllningarna. Och just eufori kan vara det ord som bäst beskriver vad Wihlborg kände. Han, som satt familjens hästgård på spel för att bli majoritetsägare i Commander Crowe, hade fått se sin dröm gå i uppfyllelse.
- Jag är så lycklig, så lycklig! Det här är helt fantastiskt! Jag unnar alla som är intresserade av trav att få fatt i en sådan här häst. Det är helt underbart, så mycket glädje! sa en mycket känslosam Wihlborg, som vid sidan av all glädje har haft en riktig nervpärs de senaste dagarna.
- Jag har inte sovit på tre dagar, jag har inte kunnat äta, jag har inte kunnat dricka. Jag grät ut all den vätska som fanns kvar i kroppen redan efter försöket, så nu är där inga tårar kvar.

Snabbast genom tiderna
Nioårige Commander Crowe inledde sin karriär hos sin uppfödare Petri Puro i Halmstad och i hans regi tog hästen 23 raka segrar från debuten och vann bland annat Svenskt Travderby. Numera är det franske tränaren Fabrice Souloy som står för träningen. I fjol noterades hästen för den snabbaste segertiden någonsin i Europa när han sprang på kilometertiden 1.08,9 på franska rivieran. När han nu vann sitt elitloppsförsök från positionen utvändigt om ledaren på 1.09,5 blev han även snabbast genom tiderna i Sverige.
I finalen räckte det för Commander Crowe att avverka de 1 609 meterna på kilometertiden 1.10,4. Han hade respekt med sig efter försöket och körande belgaren Christophe Martens fick efter en lugn start avlösa ledande amerikanen Arch Madness med mindre än ett varv till mål. Därmed var loppet i det närmaste över och Commander Crowe avvärjde utan problem alla attacker upploppet ner.
- Det här kanske är den vackraste helgen i mitt liv. Jag är tacksam att jag fått chansen att köra den här hästen. Jag har sett Elitloppet sedan jag var tio år och nu får jag vinna. Det är bara underbart, strålade Martens.
I och med segern, som var värd tre miljoner kronor, blev Commander Crowe den tionde svenskfödde hästen någonsin att passera 20 miljoner kronor insprunget.

Tränaren sågade kuskinsatsen
Tvåan i loppet, amerikanske gästen Arch Madness, var överlägset snabbast den första biten och tog smärtfritt hand om ledningen från spår fyra bakom startbilen. Första 500 meterna nåddes på i sammanhanget långsamma 1.10,9 och därmed var det många som tappade hakan när körande Brian Sears kort senare valde att släppa Commander Crowe till ledningen utan strid.
- Jag ville inte spela hjälte och offra min häst för att lägga upp loppet för de andra, sa Brian Sears.
En förklaring som hästens tränare Trond Smedshammer inte gav mycket för.
- Jag blev minst sagt chockerad när han släppte ledningen så långt in i loppet efter att ha fått köra så långsamt. Han skulle absolut inte ha släppt i det läget. Kanske missbedömde han tempot.

Sagohästen utslagen i försöket
Det kanske största hemmahoppet på förhand, publikfavoriten Sanity, försvann redan i försöket. Att trava utvändigt om ledande Sebastian K. i ett ursinnigt tempo satte sina spår och när det drog ihop sig till upploppsstrid tröt krafterna.
- Loppet var kört efter 400 meter. Sedan kanske han var lite klenare än vanligt också men det var tufft tempo och han fick helt enkelt mjölksyra, sa kusken Johnny Takter och tillade:
- Jag är ganska luttrad men jag lider för Malins skull. Hon är en liten tränare som jag kanske unnar framgång mer än andra.
Tränaren Malin Löfgren tillbringade resten av dagen på festvåningen tillsamman med sonen Charlie. På stallbacken stod hennes syster och medtränare Moa.
- Man blir ju bara helt tom. Det var inte i dag vi ville ha dödens. Men vi är inte besvikna på hästen och han går säkert framåt med den här tömningen. Förhoppningsvis kan vi komma tillbaka nästa år.