2012-08-05  
Omtumlande dygn för Oscarsson - "firade i New York"
NEW YORK
Det har varit ett omtumlande dygn för Jim Oscarsson.
Efter segern i Peter Haughton Memorial, med 1,3 miljoner kronor i förstapris, blev det firande till tidig morgon i New York.
- Det var en jäkla grej att vinna det loppet. Uppståndelsen har varit stor efteråt, säger han.

Jim Oscarsson firade storsegern med sin familj och hästägare inne i New York fram till tidig morgontimme. Foto av Stefan Melander/www.stalltz.se
Knappt ett dygn har gått efter att Jim Oscarsson styrde in sin Aperfectyankee till seger i världens största tvååringslopp. Det som 51-åringen lyckades med på The Meadowlands utanför New York har gett eko i travvärlden. Men det har inte varit lätt att få tag i segerkusken och den lyckligen tränaren dagen efter.
- Telefonen gick varm igår så den laddade ur helt och vi har inte haft någon mottagning idag. Det är först nu efter lunch som man är kontaktbar igen, säger Jim Oscarsson med ett skratt.
Okej, så det berodde inte på ett storslaget firande i natt att telefonen var avslagen?
- Ha, ha, nej, men vi firade litegrann på ett hotell inne på Manhattan. Det hann bli tidig morgon och det var mycket trevligt. Idag är vi lediga men i morgon är det dags att jobba igen med hästarna.

Hur känns det så här dagen efter den stora succén?
- Det känns såklart fantastiskt men man har haft lite svårt att smälta allting. Nu börjar man väl göra det och det var en jäkla grej att vinna det loppet.
- Igår var det mycket intervjuer efteråt och sedan har det har ringt konstant hela tiden och kommit massor av sms. Många kollegor har hört av sig och gratulerat och det är jättekul. Det har varit en väldig mediagrej och mycket mer respons än vad man är van vid.
- Det är ju största segern i min karriär så det smäller väldigt högt.

Matchas för Hambletonian
Familjen Oscarsson lämnade Sverige i oktober i fjol och drog över till USA för att prova lyckan. De sålde nästan alla hästar och köpte nya unghästar på auktioner i Nordamerika.
Vad innebär den här framgången för framtiden? Blir ni kvar i USA framöver?
- Vi får se, vi ska gå igenom lite saker och bestämma oss i September. Vi sa från början att vi skulle ta ett år och se hur det fungerar. Vi har i alla fall trivts bra på gården i Vero Beach i Florida och det är en jättefin träningscamp.
Men den här segern borde väl innebära att nya kunder hör av sig och vill bli hästägare hos er?
- Jag vet faktiskt inte vad det brukar bli för respons efter en sådan här seger bland hästägarna här borta. Vi får avvakta och se lite. Just nu har vi tio tvååringar, en treåring och så Dig For Dollars i träning.
Men om inte annat så hägrar väl Hambletonian för Aperfectyankee nästa år?
- Ja, precis, han är anmäld till Hambot och det är klart att vi matchar dit plus en hel del andra lopp.
Vad väntar närmast för Aperfectyankee?
- Han ska starta i Pennsylvania den 15 augusti och sedan bär det iväg upp till Kanada för start där i ett par lopp. Hästen har fem, sex lopp till som han kan starta i resten av den här säsongen.
Och till sist, hur var känslan när ni passerade mållinjen?
- Det var läckert. Vi hade siktat hela tiden på det loppet och det var både fantastiskt och lite av en lättnad att få vinna. Det var ju inte vilket lopp som helst, säger Jim Oscarsson och skrattar.Tillbaka