2012-08-15  
Tarzan overkligt överlägsen i Jubileumspokalen
STOCKHOLM
- Det är ett otroligt fint lopp att vinna. Det känns bara lite overkligt att vi kunde göra det så enkelt.
Hemmatränaren Stefan ”Tarzan” Melanders ord efter onsdagskvällens triumf i miljonloppet Jubileumspokalen med hästen Friction inför 6 823 personer på Solvalla.

Friction vinner Jubileumspokalen  Foto: Maria Holmén


Tamla Celeber


Nato Dream


Disco A.E.
Det vankades stortrav på Solvalla på onsdagen då nationalarenan bjöd in till en av sina största tävlingsdagar för året.
Crescendot under den extrainsatta V75-omgången kom som väntat i den sista avdelningen och huvudlöpningen Jubileumspokalen.
En miljon kronor väntade vinnaren i loppet med några av Europas bästa femåringar. Dramatik från start när storfavoriten Orecchietti gjorde bort sig med galopp. Spänning under själva loppet.
Men över upploppet? Det fanns bara en häst på banan! Kämpen Friction, i sin ryckiga sluggerstil, var helt överlägsen. Husse Stefan Melander, som både fött upp och äger femåringen, satt bara och åkte.
Vem skulle "ta dem" om inte den store dominanten i svenskt trav just nu?
- Det känns otroligt att vinna ett sånt här fint lopp, ett grupp 1-lopp. Såna finns det inte många i världen av, sa Stefan Melander som även vann premiärupplagan av Nya Jubileumspokalen 2009 med Iceland, året då loppet gjordes om till ett internationellt lopp för femåringar.

Friction bara bäst
Med storfavoriten Orecchietti borta ur bilden blev det Erik Adielsson som överraskade med att ta ledningen med Wishing Stone. En position som han lämnade över till Lutfi Kolgjini när denna kom farande med Raja Mirchi efter 600 meter.
Varvet passerades i underkant av 1.13 med vinnaren Friction i andraparet utvändigt. Stefan Melander gav sig av 600 meter från mål i tredjespår och hade inga problem att avväpna Raja Mirchi som slutade trea i loppet. Wishing Stone inte alls märkvärdig som tvåa efter ett perfekt lopp..
Segertiden i Jubileumspokalen skrevs till 1.12,1 över 2140 meter.
Friction, klassklättraren och följetongen i V75 som på kort tid tagit sig till gulddivsiionen var bara bäst denna dag.
- Det känns lite overkligt att man kan vinna så enkelt i ett sånt här fantastiskt lopp. Jag hade inte dragit urryckaren ur hästens öron utan satt bara och väntade på att det skulle komma någon bakifrån. Men det gjorde aldrig det. Direkt jag tjoade åt honom gick han undan otroligt enkelt, sa Stefan Melander.

Tamla Europamästarinna
"Bästa loppet för ston som någonsin körts på Solvalla". Omdömet har fällts många gånger den senaste veckan sedan startlistan blev klar för Europamästerskapet för ston med hela 750 000 kronor till vinnaren.
EM-loppet har bara ett år på nacken och är en uppgörelse för de snabbaste europeiska stona och hästar från sex länder fanns representerade i onsdagens uppgörelse efter strykningen av en tyska.
Tamla Celeber, det femåriga stoet som vunnit allt under de inledande säsongerna som unghäst, klev nu fram med besked.
- Det har snackats mycket om vem som har Sveriges bästa sto - nu är det bara att ni ser på reprisen vem som är bäst! Att säga att hon är Europas bästa är kanske att ta i eftersom hon är så grön, men kanske, jublade tränaren Roger Walmann efter att Tamla Celeber vunnit på det nya svenska rekordet 1.12,0 över medeldistansen.
Loppet kördes i ett friskt tempo. Erik Adielsson satt bakom fransyskan Mariselles och gasade till ledningen efter 500 meter. Därefter kom Dominik Locqueneux farande med loppets andra franska häst, Save The Quick och provade för tät men fick ge sig.
Loppet skulle komma att stå mellan dessa två hästar och vinnaren Tamla Celeber.

Tamla tuff i tredjespår
Örjan Kihlström bidade sin tid i fjärdeparet utvändigt och Tamla Celeber fick en tung väg fram till seger i tredjespår utan draghjälp sista 700 meterna.
Kort före mål kopplades dock ett säkert grepp om händelserna. Fransyskorna Save The Quick och Mariselles tvåa respektive trea. Övriga stort slagna, även om smygkörda Viola Silas avslutade bra till sjätteplatsen.
Örjan Kihlström efter EM-segern:
- Man måste beundra en sådan här häst. Hon gör alltid vad hon kan och nu fick hon göra allting själv i spåren sista biten. Hon är riktigt stark. Jag ville inte sätta mig invändigt utan ge henne chansen nu när det bara var ston vi mötte.
Tamla Celeber ska nu ut på äventyr. Redan under torsdagen påbörjar Europamästarinnan en resa till USA för ett par tre lopp under september och oktober.

Över halvmiljonen för sju rätt
Utdelningen för sju rätt på V75 sköt upp i 534 456 kronor. Detta efter jättesusaren Womanizer och Jorma Kontios seger i C Th Ericssons Memorial för den högsta klassen där storfavoriten Caballion inte kunde hålla ihop travet den sista biten i ledningen. Den finsktränade hästen var endast streckad på fyra procent av systemen. Kenneth Haugstad satt bakom omgångens andra skrällvinnare, Håkan K Persson-tränade La Bellouet.
Omgången inleddes annars med ett svenskt rekord. Stefan Melanders (vem annars?) Disco A.E. klev undan och vann med krafter kvar (!) på tiden 1.11,8, lika med ett nytt svenskt rekord för fyraåriga hingstar över medeldistansen.

Mikael Wikner

Tillbaka