2022-08-18
Ny supersuccé av Tarzan och Cattis
STOCKHOLM
Stefan Melander och Catarina Lundström dominerar svensk travsport totalt.
Det blev återigen storslam när de tog hem E3-finalen med Standout och totalt fyra V75-segrar.
Totalt inkört i helgen: 2,7 miljoner kronor. Under hela veckan: Fyra miljoner.
- Jag är faktiskt helt chockad. Jag har inte ord, sa "Cattis" Lundström med gråten i halsen.

Puss min älskling! Paret Stefan Melander och Catarina Lundström har enorma framgångar just nu och är överst på tronen i svensk travsport. Foto av LARS JAKOBSSON


Standout


Timetosaygoodbye


Torbjörn Jansson blev sparkad ur vagnen då Mugger M.M. plötsligt började slå bakut strax innan mållinjen.
Tillsammans är de just nu trav-Sveriges hetaste tränarpar.
Framgångarna för stall Lundström och Melander är nästan overkliga.
I onsdags vann de Jubileumspokalen med Friction och förstapriset på en miljon kronor. Därtill ytterligare två V75-segrar genom Disco A.E. och Nato Dream.
På fredagskvällen vann Catarina Lundström-tränade Mousse E3-finalen för ston. Hon travade nytt svenskt rekord 1.11,5 och tjänade 800 000 kronor.
På lördagen blev framgångarna ännu värre inför nästan 6000 personer på Gävletravet.
Standout skrällde i E3-finalen för den öppna klassen och drog även han in 800 000 kronor.
Som om inte det var nog blev ytterligare tre V75-segrar genom Timetosaygoodbye, Digital Darling och True Advantage. Totalt har det blivit drygt fyra miljoner kronor inkört under veckan.
- Det är helt fantastiskt. Hästarna går otroligt bra och har gjort så länge. Det är lite mycket att ta in nu. Segern med Standout var oväntad, sa en rörd Catarina Lundström.
”Cattis” får också förklaringen till framgångarna att låta så enkelt.
- Vi har tränat lika som vi har gjort i alla år och inte ändrat någonting. Vi har bättre hästar helt enkelt och de är fräscha och fina. Och så har vi Scarlet Knight att tacka för mycket. Han lämnar otroliga avkommor.

Dubbla svenska rekord
Mousse var en skräll när hon vann E3-finalen för ston och även Standout var en överraskning i den öppna klassen. Båda hästarna travade dessutom nya svenska rekord, 1.11,5 respektive 1.10,9 över distansen 1640 meter med bilstart.
Standout fick en resa i femte par utvändigt samtidigt som tempot var högt uppskruvat i täten. Global Offshore höll ledningen ifrån innerspåret och inledde med 1.09 första femhundra metrarna. Han fick Quid Pro Quo på utsidan varvet kvar och denne såg till att tempot var högt uppskruvat. De varvade på 1.11 och i sista sväng angrep såväl Noble Night ifrån tredje par utvändigt respektive Standout. Båda två avslutade vasst men allra snabbast var Standout som bara gled förbi den sista biten. Ledande Global Offshore hade inget att sätta emot och blev fyra, medan Quid Pro Quo höll tappert till tredjeplatsen.

"Kändes hopplöst under vägen"
Stefan ”Tarzan” Melander var även han lite chockad efter loppet och tyckte att det var en oväntad vinst.
- Jag tänkte innan loppet att kan han få pengar är det bra. Det kändes hopplöst under vägen och det ska inte gå att vinna från det läget. Men i sista sväng kikade jag på ”Svanen” och Ulf Ohlssons hästar och de såg lite trötta ut. Över upploppet var det bara en efter Scarlet Knight att ta sig förbi och det är inte så lätt. Men han grejade det också, sa Stefan Melander med ett stort leende.
- Jag tror att den här hästen hade haft chansen i Hambletonian, så bra är han. Våra hästar har exploderat på slutet och har en otrolig form. Det är helt fantastiskt, fortsatte han.

Ytterligare tre V75-segrar
”Cattis” och ”Tarzans” show var som sagt inte bara Standout under lördagen. I gulddivisionen avgjorde Timetosaygoodbye för Örjan Kihlström efter en resa i andra par utvändigt. Han kunde sitta kvar till upploppets början och tog sig enkelt förbi en tapper Beanie M.M. som gjort jobbet utvändigt om ledaren. Stefan Melander styrde därefter in Digital Darling efter att tidigt ha övertagit ledningen. Och i V75-avslutningen spurtade True Advantage förbi alla i en vass avslutning för Ulf Ohlsson.
- Det kändes som att hon skulle vinna in på upploppet men hon for och tog om och jag vågade inte släppa av för fullt. Hästen har utvecklats otroligt bra och kämpade för fullt. Det fanns kräm kvar i mål, sa Ulf Ohlsson.

Jansson sparkad och åkte i backen
Torbjörn Jansson är en av landets mest olycksdrabbade kuskar. Nu var han med om en ny incident i V75-inledningen när han blev sparkad av Mugger M.M. kort före mål och kastade sig ur sulkyn. Samtidigt som Åke Svanstedt intervjuades efter segern med Perfect Toll låg Torbjörn Jansson kvar på innerplan utan att resa sig. Efter ett tag kunde han dock linka för egen maskin tillbaka till stallabacken och fortsatte sedan att köra lopp under dagen.
- Det här var helt obegripligt. Helt plötsligt hundra meter kvar började han slå. Han träffade mig på vaden och när han sedan slog en gång till med båda benen så kastade jag mig av. Man hinner tänka att det går åt helvete, sa Torbjörn Jansson.
- Det här är mycket ovanligt eftersom hästen var jättetrött och var helt ensam bakom de andra. Då brukar de aldrig slå. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Jag kan röra på foten och det känns inte som att något är av, fortsatte han.
Sju rätt på V75 gav 1,4 miljoner kronor.

Kanal75

Tillbaka