2012-09-08  
Caballion bjöd på ny nagelbitare
SKELLEFTEÅ
Det ropades och suckades efter trekilometersloppet Stig Lindmarks Styrkeprov i Skellefteå på lördagen.
Strulputten Caballion höll sig i skinnet ända till mål för Erik Adielsson även om det som vanligt gick lite på nålar till slut.
- Vi hade bryta ihop-fest på stallbacken - men det gick vägen! jublade Caballions ägare Torbjörn Boström som väntat länge på en seger för den jättekapable fuxen.

Cabaillion med glada gänget. Erik Adielsson, skötaren Camilla Tegborg, Fredrik B Larsson och ägaren Torbjörn Boström. Till höger Anna Lindmark, dotterdotter till Stig Lindmark som hedrades under dagen. Foto av JEANNIE KARLSSON


 
Segerstaplare i fjol. Strulputte i år. Men kapaciteten finns och blir över i sexårige Caballion som i ljusa stunder visat att han kan vara en häst för världseliten.
40 meters tillägg över tre kilometer var uppgiften för Caballion på lördagen och hästen spelades till favorit i Stig Lindmarks Styreprov med 200 000 kronor till vinnaren.
Fuxen tränas av Solvallabröderna Henrik och Fredrik Larsson som kunde räkna in tre segrar på V75 den här lördagen.
- Det går bra nu! sa avstängde Fredrik Larsson när han var på väg över innerplan tillsammans med Caballions ägare Torbjörn Boström.
Fredrik Larsson diskuterade loppet över telefon med brorsan Henrik som själv inte var på plats på Skelleftetravet. En semesterresa gick före den här gången.
Torbjörn Boström äger flera hästar under pseudonymen Stall Harriet. Reven d'Amour är en riktig topphäst i Boströms ägo. Men Caballion är värre.
- Han fuskade ju med travet sista biten i dag också och jag stod mest och tittade i marken på stallbacken. Just nu är jag en av världens lyckligaste människor, sa Torbjörn Boström.

"Inte alldeles okomplicerad"
Erik Adielsson var offensiv i sin körning och körde till ledningen med Caballion redan efter 800 meter. Robert Bergh kom snabbt upp med andrahandsfavoriten Nahar och blev väldigt närgången den sista biten efter ett lopp i rygg på streckfavoriten.
Endast en ”nos” skiljde hästarna åt i mål.
Erik Adielsson medgav att han det hade gått lite på nålar till slut.
- En riktigt bra häst men inte alldeles okomplicerad. Synd bara att han får problem med travet sista 50 meterna. Fredrik har varit helt prestigelös och peppat mig hela dagen och hans råd gjorde att jag inte förivrade mig sista biten utan lät hästen sköta sig själv.
Caballions seger var Henrik och Fredrik Larssons tredje för dagen på V75. En trippel med de tre hästarna man hade med sig. Jennifer Tillman, sambo med Henrik, satt bakom de andra två vinnarhästarna Peaberry och Eros Tooma.
Jennifer Tillmans första dubbel på V75. Ägaren till Peaberry, en viss Torbjörn Boström.
- Det går bra nu, jag är alldeles tagen faktiskt, sa den hårdsatsande hästägaren.

Nöjd med Lotus
I kallblodsloppet Steggbests minne blev knappe (!) favoriten Hallsta Lotus nedspeedad av stallkamraten Faksen J:r och Erik Adielsson.
Efter den sämre prestationen i SM-loppet på Bergsåker var det lite osäkert om Hallsta Lotus alldeles gått ur form.
Lördagens insats utvändigt betrodde finske gästen Pihlajan Aaroni skämde dock inte för sig.
- Hallsta Lotus var jättebra. Jag kunde ju inte låta finnen sitta still i spets utan var tvungen att gå upp och trycka. Vi överskattade Pihlajan Aaroni som gav sig lätt. Hade den hållit längre vinner vi loppet, sa Ulf Ohlsson som nu blev tvungen att köra undan med kallblodskungen när den finske hästen gav sig 400 kvar.

Dubbel till Svensson
Henrik Svensson växer som tränare och har profilerat sig som en av prinsarna som kan ta över som champion på Bergsåker efter Robert Bergh i framtiden.
Svensson hade med sig två hästar till Skellefteå. Båda vann. Klassklättraren Parkin grejade årets fjärde seger i V75 på 1.11,9, en tid som i början av dagen var tangerat banrekord alla kategorier i Skellefteå.
Andra dagssegern för Svensson kom med fyraårige Greenstar som hade det sämsta utgångsläget men var riktigt stark och kunde sticka nosen först i en tät slutstrid.
- Att vinna dubbelt på V75 smäller så klart högt. Jag håller det här som en lika fin framgång som min fjärdeplats i kriteriet i fjol med Fredrik Laday, sa dubbelvinnaren.
Kanonprestationerna avlöste varandra. Östersundstränaren Olle Carlssons Ed You löpte nytt banrekord alla kategorier för körande Bo Eklöf. 1.11,8 efter ett lopp utvändigt ledaren!
I förra veckan gick legendaren Stig Lindmark bort, 76 år gammal. En av landets genom tiderna skickligaste hästkarlar var hedersgäst när hemmabanan arrangerade V75 i fjol och fick då även vara med om premiären av sitt lopp, Stig Lindmarks Styrkeprov.
Årets upplaga fick en tyst defilering med hjälmlösa kuskar för att hedra den bortgångne profilen.

Mikael Wikner

Tillbaka