2012-10-20  
Kulthästen Copiad ur tiden
STOCKHOLM
En legendarisk travhäst har gått ur tiden.
Värmländske Copiad fick på fredagen sluta sina dagar på gården i Väse utanför Karlstad där han föddes för 23 år sedan.

Copiad vinner Solvallas Internationella Elitlopp 1994.


Copiad vinner premiären av den första V75 omgången.

Klicka på bilderna ovan för större storlek.
Copiad var billighetshästen som slog igenom med dunder och brak i världseliten 1994 då amerikanske stjärnan Pine Chip besegrades i Elitloppet.
Duellen sidan vid sida med jänkaren var en klassik David mot Goliat-kamp som gått till den svenska travhistorien som det kanske mest älskade och minnesvärda ögonblicket någonsin i sporten.
- Han var en kompis och en sjujäkla kämpe. Världens bästa häst under två säsonger...det är klart att man har många minnen, säger Erik Berglöf som tränade och körde Copiad under karriären som avslutades 1996.
Värmlandshästen tog 50 segrar på 81 starter. I prispengar blev det 15,8 miljoner kronor för hästen som ett tag var världens snabbaste travare efter att ha noterat världsrekordet 1.10,7 hemma på Färjestadstravet 1994.

"Fantastiskt bra liv"
23-årige Copiad levde sina sista år hemma hos uppfödaren Trygve Kraft och Anette Nyström, hästens skötare under tävlingssäsongerna.
- Hästen fick en sårinfektion och när han blev sämre och sämre beslutades att han skulle tas bort för att han skulle slippa lida. Han har haft det fantastiskt bra i hela sitt, välskött under alla år av Anette och nu fick hästen sluta på gården där han föddes, säger Erik Berglöf.

Dubbel elitloppsvinnare
Copiad var inte anmäld till de stora unghästloppen som kriteriet och derbyt. I stället bärgades de största titlarna i världseliten som äldre.
Större segrar för Copiad var Elitloppet 1994 och 1995, Olympiatravet 1995 och 1996, Oslo Grand Prix 1994 och 1995, samt Finlandia Ajo 1994.
Färjestadstravets vd Ken Karlsson om hästen som nådde kultstatus i Värmland:
- Som häst är Copiad definitivt den störste legendaren vi haft i modern tid. Det gick sex bussar fulla med glada värmlänningar från Solvallas stallbacke när Copiad hade vunnit Elitloppet 1994. Det är klart att det inte går att beskriva hur mycket han har betytt för vår bana, säger Ken Karlsson.
Och, jodå - visst har värmländska bandet Sven-Ingvars spelat in en låt om Copiad.

 
Mikael Wikner

Tillbaka