2023-01-05
Syskonen fick Claesson att hoppa högt
STOCKHOLM
Syskonen Elles W.Fill och Elles W.Phedo inramade V75. Och fixade en dubbelseger för Thomas Claesson.
- Bästa lördagens som har varit, sa Bergsåkertränaren och hoppade högt av glädje.

Elles W.Fill tillsammans med kusken Bo Eklöf och tränaren Thomas Claesson


Elles W.Phedo och Ove A Lindqvist vinner silverdivisionen
Bergsåkertränaren Thomas Claesson, 47, firade sin hittills största dag som travtränare när han blev hundraprocentig på V75 på hemmabanan.
Två hästar till start och två segrar - och det var syskonen Elles W.Fill och Elles W.Phedo som fixade succén som inbringade totalt 250 000 kronor.
Först ut var lillebror Elles W.Fill som var lite av dagens stallskrik på Bergsåker i V75-1. Kusken Bosse Eklöf kom igenom bra från start från bakspår och sedan kunde han vänta tills sista sväng då han vred ut till full attack i fjärdespår. Över upploppet kämpade Elles W.Fill berömvärt och fångade in favoriten Highspeed Call kort före mål.
- Han behövde ingen tur i alla fall och han gjorde det själv tycker jag, sa Bosse Eklöf.
Thomas Claesson har alltid trott på hästen.
- Det har känts hela tiden att det är en riktigt bra häst. Han blev skadad tidigt som treåring och tappade mycket, men nu har han kommit tillbaka bra, sa Thomas Claesson.

Vann med krafter kvar
I V75-7 hade kusken Ove A Lindqvist taktiken klar på förhand med storasyster Elles W.Phedo. När startbilen släppte fältet blev det också mycket enkelt spets från innerspåret.
Väl i ledningen fick han bestämma tempot som han ville och kontrollerade loppet från början till slut.
- Det kändes bra hela vägen och hon vann faktiskt med gott om krafter kvar, sa Ove A Lindqvist.
Thomas Claesson, som tog ut proffslicens i december 2008, hade två V75-segrar sedan tidigare och båda är tagna av Elles W.Phedo, som i och med segern nu går upp i gulddivisionen.
- Ja, precis nu blir det lite tuffare. Det är nervöst att stå vid sidan, särskilt när hon är tippad och allt. Det här är bästa lördagens som har varit, sa Thomas Claesson som dessutom är med och äger båda sina vinnare.

Fler hemmasegrar
Bergsåkers stortränare Robert Bergh hade laddat rejält men fick nöja sig med en V75-seger och det var favoriten Loads Of Dosh som lufsade hem V75-4. Det var sjuåringens femte seger på sju starter i sin nya regi.
- Ändå var det hans sämsta dag hos mig, men det var väl banan som inte passade honom. Han blir lite som i en egen värld när han kommer till ledningen, kommenterade Robert Bergh.
Det blev ytterligare en hemmaseger och det var i V75-6 där Anders Wallin-tränade Wariner tog sin första seger på V75. Enda dramatiken i loppet var i starten då favoriten inte fick travet att stämma och hamnade på vingel. Men när hästen väl travat in sig körde Ulf Ohlsson till ledningen och väl där fick han bestämma efter behag.

Guld till Stig H
I gulddivisionen, V75-3, fick favoriten Caddie Comet bestämma i ledningen men var trots det helt under isen och kastade in handduken redan i ingången till sista kurvan. Istället blev det en ny tät slutstrid där Stig H Johansson-tränade I Wont't Dance höll undan för Lester.
På sista bortre långsidan var det Reven d'Amour som drog tåget i tredjespår med I Wont't Dance och därefter Lester i rygg och det var ett löpningsförlopp som passade vinnaren.
- Han är bättre i ryggar och trivs bäst bakifrån. Jag tycker att han sträckte på sig fint, sa segerkusken Erik Adielsson.
V75-2 bjöd på omångens häftigaste upploppsduell då Latitude Broline med minsta marginal höll undan för Turbos Cherie.
Örjan Kihlström körde offensivt med Roger Walmann-tränade Latitude Broline och placerade favoriten utvändigt om ledaren Robis Sara varvet från mål. På sista bortre långsidan kastade Hans Bergh loss med Cuba Cohitba som fångades upp av Latitude Broline in i slutsvängen. Med där bakom smög Per Linderoth med Turbos Cherie som sedan utmanade hela vägen in i mål.

Stolt tränare
Omgången skräll kom i kallblodsloppet, V75-5, där Torbjörn Jansson omgående tog hand om ledningen med 9,99-oddsare Ulsås Zico. Väl i spets så försvarade sig loppets yngling på bästa sätt och den femårige hingsten imponerade när han höll undan för Mana Grabben över upploppet.
- Det är klart att det är bra utveckling i den här hästen och han kommer med största säkerhet att tillhöra de bästa, berömde Torbjörn Jansson.
Östersundsamatören och pensionären Gunnar Gabrielsson, 68, var stolt.
- Jag kör häst varje dag, tränar och tränar. Jag har fler hemma. Jag är så glad så..., det går inte att beskriva.

Jackpot på Åby
V75-omgången blev favoritbetonad och de som lyckades hitta samtliga vinnare belönades med 3 174 kronor. Sex rätt gav 48 kronor med det blev jackpot på fem rätt. Därmed väntar en jackpot på 45 miljoner kronor nästa lördag då V75 avgörs på Åby.Tillbaka