2013-05-12  
Fjärde segern för Svanstedt i Oslo GP
STOCKHOLM
Spets och slut.
Sebastian K. blev svaret i Oslo GP.
- Han vann för att han är en bra häst, sa Åke Svanstedt som tog sin fjärde seger i Norges elitlopp.

Sebastian K vinner OGP efter ledning hela vägen.


Sebastian K och Åke Svanstedt seger defilerar efter OGP


Single Socks vinner 3 åringseliten


B.W.T.Champion vinner Radio Metro Cup


Tekno Odin sprintar undan till seger på 21,5a/1609m.
På förhand pratades det om en febersläng i veckan och strykningsrisk. Men när det var allvar visade Sebastian K. inga krämpor och den sjuårige hingsten vann Oslo GP och nästan 1,8 miljoner kronor utan att behöva gå i botten.
Åke Svanstedt fick bestämma i ledningen i ett rent taktiklopp där Örjan Kihlström drog Svarte-Petter med favoriten Maharajah.
- Han är väldigt startsnabb och man behöver inte ens köra för att få ledningen. Jag fick göra som jag ville, men hästen är bra också. Han vann för att han är en bra häst, sa Åke Svanstedt.
Det var fjärde segern i Oslo GP för Åke Svanstedt, som vann med Zoogin 1997 och med Gidde Palema 2003 och 2004.
- Det blev inte ett så tufft lopp som jag trott på förhand. Det är en stor seger och inte lätt att vinna, då måste man ha en bra häst, fortsatte Åke Svanstedt som nu siktar mot Elitloppet med sin stjärna.

Maharajah på vingel
Maharajah hamnade på vingel från start och hamnade sist. När sedan Örjan Kihlström skulle avancera 1 300 meter från mål så svarade Matthieu Abrivard och styrde fram Commander Crowe utvändigt ledaren. Örjan Kihlström valde då att backa sig sist igen. Att Maharajah sedan gick snabbast av alla sista 300 var knappast en tröst för favoritspelarna. 
- Det blev fel allting. Hästen jättebra på upploppet men då var det för sent. Det var lite för dåliga hästar som var ute och vinglade i spåren framför oss och det gjorde det blev väldigt långt fram, sa Örjan Kihlström.
Tvåa blev Nesta Effe och den italienska fuxen visar fortsatt fin form inför Elitloppet.
De tre första hästarna i mål, Sebastian K. Nesta Effe och Maharajah, är redan inbjudna till Elitloppet och några nya inbjudningar kom inte på söndagen från elitloppsgeneralen Tore Fyrand som var på plats på Bjerke.

Odramatiskt för Edward Ale
Petri Puro-tränade Edward Ale vann Europamatchen för fyra- och femåriga hästar när han ledde V75-avslutningen från start till mål. Segertiden blev enkla 1.14,0 över 2100 meter, autostart och förstapriset 357 000 kronor.
- Rätt odramatisk när vi fick ledningen. Det var första gången jag laddade med honom från start. Banan var lite krävande och seg men han gjorde det bra, sa kusken Peter Ingves.

Storseger för B.W.L.Champion
Petri Salmela visade upp B.W.L.Champion i ett kanonskick och den åttaårige valacken vann både försök och final av Radio Metro Cup och totalt 357 000 kronor.
Som snabbaste försöksvinnare fick Petri Salmela och kusken Björn Goop välja spår först och från innerspår i finalen dominerade B.W.L.Champion loppet från start till mål.
O’Grady såg ut som ett litet hot för ett ögonblick efter lucka på upploppet från tredje invändigt, men i händerna på Åke Svanstedt galopperade O’Grady i forceringen.
Istället blev det överlägsen seger för B.W.T.Champion som visade storform redan vid V75-seger i silverdivisionen på Umåker för 14 dagar sedan.
- Jag hade säkert högre puls än hästen, sa tränaren Petri Salmela efter storsegern.

Generationsskifte bland kallbloden
I kallblodsloppet fick publiken på Bjerke se generationsskiftet som alla har väntat när norske unghäststjärnan Tekno Odin satte Hallsta Lotus, Faksen Jr & Co på plats.  
Från start blev Tekno Odin överflyglad på innerspåret av Moe Brage som inledde mycket vasst från spår åtta bakom bilen. Men Öystein Tjomsland flyttade direkt ut Tekno Odin i andraspår och körde sedan resolut till ledningen. Väl i spets handlade det bara om en häst. Svenska hoppet Hallsta Lotus fick kämpa utvändigt ledaren men 13-åringen var chanslös att utmana den åtta år yngre Tekno Odin.
Segertiden blev 1.21,5 över 1609 meter, autostart, på en bana som inte var särskilt snabb. 
- Hästen var kjempegod, väldigt bra även om banan inte var det. Det finns mycket att hämta framöver bara hoppas han får vara frisk, kommenterade Öystein Tjomsland.

Holländsk segermaskin mot Harper Hanovers lopp
I lopploppet över dryga tre kilometer som inledde V75-spelet imponerade Bill Stardust stort i händerna på Hugo Langeweg Jr. Den femårige Revenue-hingsten inledde utvändigt ledaren och blev avlöst av Quarcio du Chene efter ungefär halva loppet. På sista bortre långsidan gick Bill Stardust till attack och Quarcio du Chene kastade in handduken direkt. Inte heller ledande Rebellion hade något svar mot den holländske kanonen som gick undan till karriärens tolfte seger på 15 starter och blir ett spännande inslag i Harper Hanovers lopp på Solvalla om två veckor.
- Helst ville jag köra i ledningen i dag, men han är inte så van vid voltstart. Han gjorde ett fantastiskt jobb, sa Hugo Langeweg Jr.

I övrigt noterade vi...
...att ítalienskan Princess Grif var huvudet högre än konkurrenterna i V75-3 och vann mycket enkelt sedan Matthieu Abrivard kört till ledningen varvet från mål.
- Jag har haft henne i en och en halv månad och jag tror hon kan bli en topphäst. Hon har hög kapacitet, sa tränare Fabrice Souloy.
...att Prince de Montfort vann montéloppet på Bjerke för fjärde året i rad. Matthieu Abrivard satt i sadeln på tioåringen som tränas av Sebastien Gurato.
...att danska Please Perfect tog femte raka segern i V75-4 och kvalade samtidigt in till bronsdivisionens final på Solvalla om två veckor. Thomas Uhrberg skötte tömmarna bakom Sten Juuls sexåring som är obesegrad i år efter fyra lopp.
- Vi fick punktering tidigt, därför blev jag passiv och körde invändigt och det var våran räddning. När luckan var på väg genom sista svängen kände jag att vi skulle ha bra chans om vi bara kom loss, sa segerkusken.
...att stall Hamres USA-import Single Sock var svaret treåringseliten (V75-5). Från rygg ledaren kom luckan perfekt och kusken Lars Anvar Kolle kunde ganska säkert fånga in ledaren Tumble Dust och Erik Adielsson.
...att Lutfi Kolgjini-tränade Barracuda River vann Fyraåriseliten från ledningen på 1.12,2/1609 meter, autostart. Erik Adielsson skötte tömmarna och segern var värd 238 000 kronor.

Kanal75

Tillbaka