2022-06-05
Haveri i spelpolitiken slår mot tiotusentals inom trav- och galoppsporten
STOCKHOLM
ATGs styrelse har beslutat om neddragningar på 33 miljoner kronor under 2013. Det är en direkt konsekvens av en havererad spelpolitik som nu slår hårt mot den svenska trav- och galoppsporten. På två år kommer ATGs omsättning ha minskat med en miljard kronor.
Det allvarliga läget förstärktes ytterligare igår när finansmarknadsminister Peter Norman meddelade att han tillsätter en ny spelutredning. För trav- och galoppsporten innebär det sannolikt att dagens snedvridna konkurrenssituation tillåts fortsätta i flera år till. ATG verkar med gamla villkor på en ny marknad där utländska spelbolag tillåts arrangera och sälja spel utan restriktioner och utan att betala tillbaka till trav- och galoppsporten eller skatt i Sverige.

Beslutet innebär att prispengar och premier till tiotusentals aktiva dras ned för andra gången i år, nu med 20 miljoner kronor från och med den 1 augusti 2013 och sparpaketet omfattar även besparingar på 13 miljoner för ATG och Kanal 75.

ATGs spelmodell finansierar 85 procent av trav- och galoppsporten och när spelet går ned påverkas omedelbart hur mycket pengar som kan betalas ut i prismedel.

– ATG-modellen för spel på hästar innebär att hela vårt överskott går tillbaka till sporten, men nu har vi under en lång period betalat ut betydligt mer än vad vi tjänar. ATG går i år mot en omsättning på omkring 12,1 miljarder, som är lika som 2008 års omsättning. Då fick trav- och galoppsporten 1 520 miljoner kronor jämfört med de 1 648 som vi betalar ut i år. Det betyder att varje dag går systemet back med cirka 300 000 kronor och det är i längden ohållbart, säger ATGs vd Hasse Skarplöth.

Genom sparade medel i Hästsportens fond har ATG under 2012 och 2013 kunnat mildra effekterna av det minskade spelet. Totalt uppgår stödet till cirka 234 miljoner kronor. Pengar som inte finns 2014 och det får betydande återverkningar för hästsporten i Sverige.

– ATGs budget ska vara i balans 2014. Det innebär att vi under hösten gemensamt måste se över vår verksamhet för att kunna kraftsamla resurserna för att öka intresset för trav- och galoppsporten, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg och Svensk Galopps vd Torbjörn Westöö.

ATGs sparpaket på 13 miljoner innebär bland annat att direktsändningarna från V86-tävlingarna i TV4-kanalerna tills vidare läggs ned efter den 14 augusti i år. Fortfarande kvarstår dock ett fylligt sammandrag i TV4 Sport och precis som idag fortsätter tävlingarna att direktsändas i ATG Live.

Besparingar på bredden

Det första sparpaketet som genomfördes i vintras innebar främst neddragningar för eliten. Nu har Svensk Travsport efter diskussioner med representanter för banorna, hästägarna, travtränarna och uppfödarna beslutat att neddragningarna ska tas genom prissänkningar som utgår från att förstapriset i ett stort antal lopp sänks med 5 000 kronor. För travets del blir konsekvensen en besparing på 17,8 miljoner och för galoppen 2 miljoner från och med den 1 augusti och till årets slut.

Ulf Hörnberg och Torbjörn Westöö vill se en snabb omreglering som ger alla aktörer på spelmarknaden lika villkor:

– Vi ska tillsammans med ATG arbeta för att vända utvecklingen, men det är också utan tvivel så, att de minskade resurserna till våra tiotusentals aktiva inom trav- och galoppsporten till stor del beror på att ATGs konkurrensvillkor idag är helt orimliga.
 
Läs mer om travsportens sparåtgärder i filerna uppe till höger.

Pressmeddelande från Svensk Travsport