2022-07-01
Åke Svanstedt flyttar till USA
STOCKHOLM
Sveriges ledande travtränare lämnar landet.
I början av november flyttar Åke Svanstedt sin verksamhet till Florida.
I en exklusiv intervju med Sportbladet bekräftar han detaljerna för första gången.

Åke Svanstedt och Sebastian K.
Åke Svanstedt har pratat om planerna i flera år. I slutet av det här året blir de verklighet. I dag den 1 juli får alla hans hästägare ett brev hem där Svanstedt skriver att han kommer att avveckla verksamheten i Sverige och starta upp en ny i USA.
– Det här är ju inte ett beslut som har kommit över en natt direkt. Jag har funderat på det här länge och övervägt det noga, säger Åke Svanstedt.

”Det känns spännande”
Det började för sju år sedan med att Karl-Erik Bender (Stall Palema) fick reda på att det var en gård till salu i Vero Beach i Florida. Svanstedt och Bender åkte dit och tittade på gården och köpte den tillsammans.
– Då började jag tänka att jag kanske skulle flytta dit någon gång i framtiden när jag ville trappa ner och inte träna 200 hästar längre och köra så mycket lopp som jag har gjort. Sedan vill jag ju flytta innan jag är helt slut och trött på det här. Det har varit en lång tid med all pappersexercis som har dragit ut på tiden men när vi nyligen fick arbetstillståndet så bestämde vi oss på en gång.
– Givetvis känns det spännande, det blir en ny livsstil för mig och familjen och samtidigt en liten utmaning.

Vad är främsta anledningen till att du väljer USA före Sverige?

– Det är att få jobba i ett behagligare klimat, jag har jobbat hårt i 30 år och farit land och rike runt och kört massor av lopp och samtidigt tränat väldigt många hästar. Speciellt på vintrarna har det varit slitsamt med mycket bilåkning på hala väglag sena kvällar och nätter.

Kommer du att komma tillbaka till Sverige?

– Det beror helt på hur vi trivs och hur det fungerar. Vi har småbarn nu och har sagt att vi ska ge det här fem år till att börja med, Erik är två år och vi får se när han är sju och ska börja skolan om vi blir kvar då eller om vi flyttar hem och han får börja skolan här.
Verksamheten på Bjertorp med 21 anställda (hästskötare, hovslagare och övrig personal) sägs upp.
Äldsta sonen Anders Svanstedt stannar hemma, medan näst äldsta sonen Rickard Svanstedt följer med till USA.
– Rickard och hans fru Petra kommer att jobba för oss där borta. Anders blir kvar hemma, han plockar ut sin proffslicens och kommer att driva en egen verksamhet på Bjertorp.

Vill sälja gården

Även Glenn H Persson, Raoul Engblom och Ville Nisonen ska driva sina egna rörelser var för sig.
– Sedan är det meningen att sälja Bjertorp om det går men om det inte blir sålt så kommer de att hyra av mig. I dagsläget är ingenting klart med någon försäljning.

Hur mycket kommer du att tävla i Sverige fram till november?

– Jag hoppas att vi får behålla hästarna säsongen ut, så till i början av november kommer jag att med full kraft och med lika stort engagemang som jag har haft hittills att hålla på. Om vi har tillräckligt med hästar kvar så är det meningen att jag ska köra fram till Breeders Crown-finalerna i Eskilstuna första helgen i november.
– Jag hoppas att det blir en successiv nedtrappning. Att vi kan ha tillräckligt med hästar kvar så att personalen kan jobba kvar så länge som möjligt.

Vad har du för målsättning i USA?

– Jag hoppas att vi får hästar så att vi kan överleva och träna och tävla där, det ska bli kul att prova på att träna unghästar där. Jag vill ju inte bli en i mängden utan självklart vill jag nå framgångar.

”Mer och mer att tävla om”

– Jag hoppas att vi får lite hästägare men hur många hästar det blir och hur stort stall det kommer att vara är omöjligt att veta i dag. Det är några som har hört av sig och vill köpa hästar men hur många det blir vet jag inte.

Kommer du få några hästar med dig från Sverige till USA?

– Det vet jag inte i dagsläget, men Björn Norén, som har stor kunskap om Nordamerika och som ska börja som försteman åt mig, har sagt att de äldre hästarna har ett stort utbud av lopp med fina prispengar att tävla om. Han tycker att vi ska försöka få med gulddivisionshästarna, för det blir bara mer och mer pengar att tävla om där borta.

Hur blir det med din stora stjärna Sebastian K.?

– Det är oklart i nuläget.

Kommer du över till Elitloppet och andra skandinaviska storlopp nästa sommar?

– Det tror jag inte, men det är också omöjligt att svara på när jag kommer att köra i Sverige nästa gång. Det får framtiden utvisa, förmodligen kommer det att dröja länge.

Tror du att det går att tjäna större pengar i USA?

– Ja, travsporten är på väg uppåt där, det är bara i Kanada som det är lite oro. De har mycket pengar att köra om, titta bara på Jimmy Takter som körde in 60 miljoner kronor i fjol och Ron Burke som körde in 140 miljoner.

– Trots att Burke tränar lika många hästar som mig så körde han in 100 miljoner mer. Det säger lite grann hur mycket pengar de har att köra om, en bra unghäst tjänar mer pengar i USA än i Sverige, säger Åke Svanstedt.

Fakta

Åke Svanstedt
Ålder: 54 år.
Hemmabana: Axevalla.
Gård: Bjertorp utanför Skara.
Antal hästar i träning: 204.
Mest kända hästar i träning: Sebastian K., Mr Picolit, Mr Chicago, New Line, Rock Winner. Tidigare kända hästar: Gidde Palema, 27 miljoner kronor inkört, Torvald Palema, 26,7 miljoner, Zoogin, 25,3 miljoner.
Tränarstatistik: 503 miljoner kronor inkört som proffstränare sedan 1983. Drygt 5 200 segrar i hela karriären.
Kuskstatistik: Drygt 6 200 segrar genom tiderna.
Tränarstatistik 2012: 2043 starter (391 segrar–251 andraplatser–234 tredjeplatser), 19 procent i segerprocent, 48,1 miljoner kronor inkört.
Familj: Fru Sarah Svanstedt, sönerna Anders, 27, Rickard, 25, Erik, 2 och Jonas, nyfödd.
Ur Aftonbladet

Tillbaka