2013-08-02  
Oscarssons redo för Hambletonian
STOCKHOLM
Toppchans i Hambletonian.
Toppchans i Peter Haughton Memorial.
Svenske travtränaren Jim Oscarsson har det väl förspänt inför Nordamerikas största tävlingsdag.
- Det ser väldigt bra ut, båda kan vinna, säger den forne Eskilstunatränaren som för ett par år sedan drog upp bopålarna och flyttade till USA.

Aperfectyankee och Jim


Familjen Oscarsson med Aperfectyankee


Jim får lyckönskningar av en Polis
Framgångarna på andra sidan Atlanten har inte låtit vänta på sig för familjen Oscarsson. På kort tid har de nått toppen i den amerikanska travsporten och i år kan de ta hem loppet som alla i travbranschen drömmer om att vinna.
- Jag har varit över och tittat på Hambletonian ett antal gånger och för mig finns inget större lopp, säger Jim Oscarsson när vi träffar honom, hans fru Susanne och barnen Kevin, 18, och Natalie, 13, i myllret på Manhattan.
Hästen som ska göra jobbet är Aperfectyankee. Han tillhörde kulltoppen redan i fjol som tvååring, vilket han visade med besked när han vann världens största tvååringslopp Peter Haughton Memorial på Meadowlands. På lördagen är han tillbaka på banan utanför New York, men den här gången är det huvudluppet som gäller.
- I år har han blivit en mycket större häst. Han var bra redan i fjol men i år har han grovnat i lite till och blivit mera häst. Han kan i stort sett allting. Han kan speeda, han är stark och oöm. Och han är en lugn och harmonisk häst. Det är en fantastiskt fin individ.

"Har hittat formen"
För första gången sedan 1996 körs Hambletonian i år med försök och final samma dag. Aperfectyankee går ut i det andra av tre försök och för att vara säker på final måste han sluta bland de tre främsta.
- Två lopp samma dag tror jag passar honom väldigt bra, för han är så pass lugn och fin så han kan återhämtar sig mellan loppen, säger Oscarsson som inte sticker under stolen med att han tror på bra segerchans.
- De sista veckorna här har varit fantastiskt bra. Det syns på honom att han trivs bra och mår bra. Han vann de två senaste loppen på bra sätt så jag tror att vi har hittat formen rätt så bra.

"Riktigt bra chans"
Team Oscarsson kan utöver Hambletonian vinna Peter Haugton memorial även i år. Den nytända stjärnan Nuncio, ägd av Solvallas Stefan ”Tarzan” Melander, har bara startat två gånger, men hans 1.10,7 i uttagningsloppet imponerade.
- Nuncio kommer att bli en topphäst om han inte är det redan. Han har ju gjort allting rätt hittills och varit etta och tvåa och varit fin i kvalloppen också. Alla lopp ska köras men jag tror faktiskt att han har riktigt bra chans att vara med och göra upp om segern.
Familjen Oscarsson spände bågen och åkte till USA. I helgen har de chansen att göra ett bestående avtryck i historieböckerna...

 
Kanal75

Tillbaka