2013-08-14  
Magi när Panne tog pokalen
STOCKHOLM
En magisk Solvallakväll.
Jubileumspokaltävlingarna motsvarade högt ställda förväntningar med råge.
Panne de Moteurs seger i huvudloppet var bara en av många prestationer i absolut världsklass.

Panne De Moteur


Save The Quick


Chelsea Boko


Rosemary Gar
 
Stämning som bara toppas under elitloppshelgen och travsport när den är som allra bäst.
Succé är inte ett för starkt ord för att beskriva onsdagskvällen på Solvalla.
Full fart hela vägen blev temat och egentligen var det bara Jubileumspokalen som bröt mönstret.
Men första biten gick det undan värre - när Örjan Kihlström gav Panne de Moteur order om maximal ansträngning bakom startbilen.
Just då favoriten Occhione Jet såg ut att ha avgjort spetsstriden kom hans huvudmotståndare som skjuten ur en kanon från spår sju och övertog föringen.
Att sedan kullens dominant Brad de Veluwe tidigt kom upp på utsidan spelade ingen roll, inte heller att Occhione Jet fick luckan på upploppet. Efter att ha varvat på 1.12,7 fanns det ingenting som kunde stoppa Panne de Moteur från att få ta emot den stora publikens jubel och miljonen i förstapris.
- Han är grym från start, verkligen. Jag kände direkt bakom bilen att han var med på noterna, då körde jag. När Erik fick luckan trodde jag att det skulle vara kört, men han kämpade helhjärtat, förklarade segerkusken.
- En fantastisk häst, jag tycker att han är bäst i kullen. Det är sådana här hästar man tar till sig enormt. Han gör sitt jobb, älskar att springa och tävla. Det var väldigt kul att han äntligen fick vinna ett riktigt stort lopp, sade en överlycklig Stefan Hultman som nog talade för många när han hyllade arrangemanget.
- Det är otroligt snyggt gjort av Solvalla att göra den här grejen med legendarerna och kul att det kom så mycket folk som uppskattar det. Svensk travsport behöver det här.

Legendarisk stämning
Legendarerna var det.
Att många av de 10 227 i publiken kommit för att uppleva ”Ahlsell Legends” blev tydligt av de mäktiga taktfasta applåder som ackompanjerade de nio körsvennerna vid såväl start som varvning.
Men innan dess hade stor dramatik utspelat sig då Thomas Nilsson ramlat ur sulkyn bakom Vici Lane i ett första startförsök. Det såg otäckt ut för några sekunder, men Nilsson lyckades hålla sin häst och fick snabbt undsättning varpå han satte sig upp och körde loppet.
Där var det Erik Berglöf som angav tonen genom att blixtra till ledning med Havbergs Mimi. I slutsvängen öppnade det upp sig för Jean Pierre Dubois och Helen A Johansson som kyligt valt att smyga sina hästar på innerspår. Och det blev Frankrikes travnestor och vår svenska sulkydrottning som kom att göra upp sista biten där den förre behöll greppet med Jeppas Hugo.
- Jag hade tur och fick en bra resa. Det här var ett stort nöje. Publiken är formidabel, jag önskar det vore så här oftare i Frankrike, sade en nöjd 73-åring.
Att evenemanget var minst lika uppskattat av de som deltog stod också klart.
- Vilken värme. Redan när vi defilerade kom folk fram och applåderade. Det är sådant som möjligtvis händer i Elitloppet, det var helt magiskt, beskrev Helen A Johansson medan Thomas Nilsson fick förklara sin incident:
- Hästen blev skärrad och reste sig. Det enda som gick genom mitt huvud var att inte släppa honom. Har jag åkt till Solvalla så ska jag i alla fall köra loppet, sade Nilsson som ändå var lyrisk över upplevelsen.
- Den responsen vi kuskar fick både före och efter loppet, det är nästan så att man blir gråtfärdig.

Världsrekord av Save the Quick
Om publiken var formidabel så kan man applicera samma ord på flera av vinnarna.
I synnerhet den nya europamästarinnan för ston, Save the Quick. Fransyskan som svarat för så många tappra insatser utan att få vinna på svensk mark tidigare fick äntligen full utdelning. Befriad från sina armbågsskydd pep hon till ledningen och att konkurrenterna stafettkörde på utsidan med ett inledningsvarv på 1.10,3 som följd spelade ingen roll. Över upploppet stack hon undan på 1.10,9 - världsrekord för ston över full distans.
”Hon bara ökade hela tiden. En fantastisk häst, topp tre som jag har kört, definitivt”, är stora ord när de kommer från Björn Goop.
Rekord blev det även i C Th Ericssons Memorial. Daniel Olssons beslut att släppa ledningen till Juggle Face blev ett genidrag då den senare drog musten ur övriga och On Track Piraten fick luckan på beställning. 1.12,4 är den snabbaste tid en svenskfödd häst travat över 2 640 meter.

Onaturlig Recation
Tapperhetsmedaljer delas inte ut i travlopp och därmed fick Digital Ink nöja sig med andrapriset i Solvallaserien. Efter att ha krossat ledande Magic Tonight via tredjespår och dödens i våldsamt tempo fanns nämligen inget svar när kriterievinnaren Chelsea Boko visade att storformen är i antågande och sluggade sig förbi.
Apropå tapperhet var det nästan mot naturlagarna att Recation skulle stå till mål efter att ha tvingats varva på vansinniga 1.08,7 i Queen L:s lopp. Men Hans-Owe Sundberg visste vad han hade i tömmarna och nådde mållinjen innan krafterna var slut.
Stig H Johansson hade ingen lycka med sig i sin kuskcomeback då Jaguar Broline blev hängande i spåren från start och fick backas sist. Däremot kunde han konstatera att hans egen treåring Rosemary Gar besitter helt annan snabbhet bakom bilen när hon dominerade Carolo Mins lopp för Erik Adielsson.
V75-utdelningen nådde 135 613 kronor för sju rätt, men de flesta som besökte Solvalla denna afton åkte nog hem lyckliga även om de inte prickade den raden.

Robin Johansson

Tillbaka