2013-10-16  
Kallblodskung har gått ur tiden
STOCKHOLM
Bork Rigel är död.
25 år gammal har den norske kallblodsfantomen slutat sina dagar, rapporterar norska travtidningen Trav og Galopp-Nytt.

 
168 segrar och över 16 miljoner kronor insprunget gör Bork Rigel till Norges bästa kallblod genom tiderna. Svenske Järvsöfaks är med 21,2 miljoner det enda kallbod som tjänat mer pengar. När Bork Rigel var som bäst under 90-talet dominerade han den nordiska kallblodssporten. Han nådde tillsammans med sin kusk Jomar Blekkan, "mannen med mustaschen", stor popularitet i Sverige och på meritlistan finns flera V75-segrar på svensk mark.
- Han var så förnuftig, också i lopp. Han gjorde det han skulle men aldrig mer. Dessutom hade han självklart en fysisk kapacitet utöver det vanliga, säger hästens ägare Jens A Wanvik till Trav og Galopp-Nytt.
Efter avslutad tävlingskarriär har Bork Rigel gjort avtryck i aveln, bland annat genom sönerna Slettvoll Rambo och Bokli Balder, men på senare tid har han haft problem med förkalkningar i frambenen och nyligen tvingades Jens A Wanvik fatta beslutet att låta sin häst somna in för gott.
- Det var ett fruktansvärt svårt val att göra men jag hade lovat mig själv att jag aldrig skulle låta Bork Rigel lida. Det såg jag att han gjorde en morgon när jag skulle ta ut honom till hagen. Det var nästan så att tårarna kom när jag såg honom. Då ringde jag veterinären, säger Wanvik.
Kanal75

Tillbaka