2013-10-20  
Svanstedt lämnar över till Svanstedt
STOCKHOLM
Åke Svanstedt har kört sitt sista lopp i Sverige på ett tag.
Sonen Anders, som startar som egen tränaren när Åke flyttar till USA, lyckades dra sin pappa i näsan i ett av loppen under söndagstävlingarna på Axevalla.

Åke Svanstedt med sonen Anders under en tävlingsdag i Åmål i somras. Foto: CLAES KÄRRSTRAND
 
Under söndagen körde Åke Svanstedt sina sista lopp i Sverige innan flytten till USA. Den svenske tränardominanten hann förstås med några besök i vinnarcirkeln på hemmabanan Axevalla.
Det blev tre segrar till slut. Lite dråpligt blev det när en av triumferna kom i loppet med rubriken "Åke Svanstedts lopp" tillsammans med Hey Honey från det egna stallet.
Åke Svanstedt vann också det allra sista loppet han medverkade i på svensk mark på ett bra tag framöver. I Axevallas avslutande lopp lotsade han nämligen in amatörtränade Masse C.D. till seger. En outsider som delade ut dryga sju gånger pengarna på vinnarspelet.
Åkes mamma Gun och pappa Rune tog emot i vinnarcirkeln
- Det var ju bra att få avsluta med seger. Jag fick lära mig grunderna av pappa och började köra häst väldigt tidigt, sa Åke Svanstedt.
Som passade på att tacka Axevalla för arrangemangen under dagen.
- Jag vill tacka publiken på Axevalla för ett bra stöd också under de elva åren det blev här.

Stryk av sonen
Hästarna Åke Svanstedt tränat har spridits på ett antal tränare i Sverige. Ett 40-tal får sonen Anders ta hand om när han plockar ut proffslicensen och öppnar eget på Axevalla i november.
Anders fick också nöjet att besegra fadern i ett av loppen under dagen. Åke tog över ledningen 500 meter från mål med favoriten Chivas Boko i V5:ans fjärde avdelning. Över upploppet blev det emellertid ändring på den saken då Anders Svanstedt fick upp farten med 17-oddsaren Everywhere.
- Det kändes väldigt skönt att slå honom den här sista tävlingsdagen i åtminstone ett lopp. Det är lite blandade känslor att han flyttar men jag är redo att stå på egna ben, sa 27-årige Anders Svanstedt.
V5:an på Axevalla blev svårfunnen. Endast ett Harry Boy-system för 48 kronor (inlämnat på atg.se) överlevde omgången. Utdelningen blev 414 860 kronor trots att efternamnet Svanstedt förekom på tre ställen i den rätta raden.

Fotnot: Åke Svanstedt har kört cirka 35 000 lopp i karriären och cirka 6 300 av dessa har slutat med seger. Totalt har hans träningsstall kört in 512 miljoner kronor.
Mikael WiknerTillbaka