2013-11-18  
"Tarzan" tackar travet för Nuncio
STOCKHOLM
Solvallatränaren Stefan Melander köpte en travhäst billigt på auktion i USA och lämnade hästen i amerikansk träning på grund av svenska importregler. Hingsten Nuncio visade sig vara av yppersta klass och krönte natten till måndagen tvååringssäsongen med en storseger och har nu tjänat drygt 2,3 miljoner kronor.

Nuncio vinner Matron Stakes enkelt för John Campbell
 
Stefan "Tarzan" Melander såg Nuncio vinna tvååringsloppet Matron Stakes på datorn hemma i Enköping natten till måndagen.
Hingsten imponerade stort och lade ytterligare över en halv miljon kronor till högen med intjänade pengar i år.
- Han var ruggigt fin hästen - det är ju rent otrolig det här. Ändå var det mycket speciella saker som spelade in då jag lämnade honom i USA. Vi tävlar ju inte så mycket med tvååringar i Sverige. Men egentligen är det svensk travsport jag ska tacka - trots att de har regler som är satta av folk som inte förstår så mycket om hästar, säger Stefan Melander retsamt.
Nuncio köptes på auktion i USA i fjol för drygt 45 000 kronor. En struntsumma med facit på hand när hästen nu sprungit in drygt 2,3 miljoner kronor till ägare.
Nuncio har utmärkt sig som en riktig topptravare under sin första säsong och stångats med tvååringskullens bäste, Father Patrick.
Segrar har det så klart blivit, men innan söndagens storseger är andraplatserna i Peter Haughton Memorial och Breeders' Crown de största meriterna.

"Vilken otrolig utveckling"
John D Campbell satt bakom Nuncio i tvååringsloppet Matron Stakes. Efter en snabb inledning blev Nuncio utmanad och fick släppa ifrån sig ledningen.
Campbell återtog kort därefter kommandot igen med Nuncio som kunde vinna väldigt enkelt.
- Jag hörde att Campbell tycker att hästen är grym och det har han rätt i. Nuncio travade 1 609 meter på 1.10,2 vilket var ett banrekord även för äldre hästar på Dover Downs. Ett rekord som slogs några lopp efter av en treåring, men ändå. Vilken otrolig utveckling det blivit i USA där tvååringar springer lika fort som äldre hästar numera, säger Solvallatränaren.

"Konstiga regler"
Nuncio tränades av Jim Oscarsson tills för några veckor sedan. När Jim flyttade hem till Sverige fick tränaren Scott Andrews ta över topptvååringen.
Andrews är verksam på gården där Jim Oscarsson huserade. För en tid sedan fick Nuncio även en ny skötare. Therese Pierce (tidigare Olsson) hade hand om Stefan Melanders stora stjärna Scarlet Knight när det begav sig.
- Det är mycket saker som är speciella i den här historien. Men allt blev ju rätt till slut. Som sagt är det väl bara att tacka svensk travsport som har sådana här konstiga regler som gjorde att jag fick lämna Nuncio i USA. Mamman eller en avkomma till henne måste ha gått 1.12,7 och så var det ju inte, säger Melander.
Christina Olsson, avelschef på Svensk Travsport, reder ut importbestämmelserna.
- Det är för att stärka svensk uppfödning som vi har regler för de amerikanska hästarna som måste hålla bevisad toppklass. Som ettåring skulle Nuncio ha belastats med en tvångsprissumma om han importerats till Sverige eftersom hans mamma dittills inte varit så framgångsrik. När så var fallet valde Tarzan att inte ta hit hästen utan tävla vidare i USA. Det är några få hästar om året som drabbas av det här. Men sedan är ju inte detta den absoluta "sanningen" heller. I Nuncios fall har hästen själv visat att han kan tillföra en massa vilket gjort att Melander kan han ta honom till Sverige och slippa tvångsprissumma, säger Christina Olsson.
Nästa start för Nuncio sker troligen i tvååringsloppet Valley Victory på Meadowlands lördagen 30 november.
Mikael Wikner

Tillbaka