2022-12-05
Debut på Meadowlands - en dröm för Melander
STOCKHOLM
Marcus M Melander siktar på en karriär i USA.
På fredagen gör han kuskdebut i sitt nya hemland.
- Det är skitskoj, såklart! Att debuten är på Meadowlands gör det ännu roligare, säger 21-åringen.
Det händer mycket på andra sidan Atlanten när det gäller trav sett med svenska ögon. Åke Svanstedt har emigrerat till Florida och letar även en gård norröver. Familjen Melander håller på att etablera sig på klassiska Continental Farms som ägs av Jan "F:et" Johnson.
- Jag vet inte hur man ska uttrycka sig, men vi har gått in i hans bolag som investerare, säger Marcus M Melander som sedan en månad befinner sig på gården i New Egypt i New Jersey.
- Just nu håller vi på att bygga en rakbana. Det kommer att bli bra, det är en jättefin gård, säger Marcus M Melander.

Nuncio mot Hambletonian
På gården har i dag Marcus M Melander tio hästar.
- Men det går snart hem till Sverige. Det är flest 1,5-åringar, sedan någon två- och treåring.
Kvar blir dock tvååriga Nuncio, som tillhör den absoluta kulltoppen i USA efter en fantastisk debutsäsong på tävlingsbanan som inbringar runt tre miljoner kronor. Hästen har aldrig varit sämre än tvåa, fem segrar och fem andrapris.
- Han vann Matron Stakes på i november på 1.10,2, det var ett fruktansvärt bra lopp av honom. Han har tävlat färdigt för i år och tar det bara lugnt nu med sikte på nästa år.
- Det är en väldigt bra häst. Han har blivit lite vass några gånger men är annars helt perfekt. Kan han lugna ner sig kommer han att tjäna fina pengar nästa år också. Vi siktar så klart mot Hambletonian som det största målet, säger Marcus M Melander.

Debuterar på Meadowlands
Men trots att stallet inte har några egna hästar som är aktuella för start gör Marcus M Melander på fredagen kuskdebut på amerikansk mark. En dröm såklart för en kille som hoppas på en kuskkarriär även i USA.
- Jag skickade in mina uppgifter från Sverige, hur många lopp jag kört med mera. Sedan gjorde jag ett ögontest och signade en dress och så fick jag licens. Det gick snabbt och smidigt, berättar Marcus M Melander.
Debuten sker på Meadowlands i lopp 1 på fredagskvällen bakom hästen Laureen som tränas av Henrik Lundell.
- Det är skitskoj, såklart! Att debuten är på Meadowlands gör det ännu roligare, säger Marcus M Melander.
När får vi se dig i Sverige igen?
- Jag måste hem i januari för att fixa lite papper, annars så satsar vi på USA nu. Jag hoppas jag får fler chanser att köra lopp, även om det blir på mindre banor än Meadowlands.

Kanal 75

Tillbaka