2013-12-22  
Stjärnhästen Ina Scot död
STOCKHOLM
Stjärnhästen Ina Scot är död.
Superstoet skadades svårt i hagen under lördagen och hennes liv gick inte att rädda.
– Vi tror att hästarna blev skrämda. Hon hade trampat av sig två skor och slagit runt och ramlat, säger Carola Dahlström, som tagit hand om hästen sedan i höstas.

Ina Scot och Helen A Johansson vinner Prix d'Amerique 1995
 
Bara för några månader sedan fick stjärnstoet Ina Scot komma hem till Sverige igen och flyttades till sin tidigare skötare Carola Dahlström, dotter till Kjell P Dahlström som tränade hästen under tävlingskarriären.
Tyvärr hann inte Ina Scot njuta av livet hemma i Sverige så länge, i lördags skadades stoet allvarligt i hagen och veterinären fick avliva henne på plats.
– Vi blev tvungna att ta bort henne igår efter en olycka i hagen. Vi tror att hästarna blev skrämda. Hon hade trampat av sig två skor och så hade hon slagit runt och ramlat. Det var halt på vissa ställen och förmodligen gjorde hon sig så pass illa att hon inte kunde resa sig upp, berättar Carola Dahlström för Trav365.

Allvarligt skadad
Trots hjälp från både brandkår och veterinär lyckades de inte få stoet att resa sig.
– Veterinären gav henne smärtstillande. Men vi lyckade inte få henne att resa sig, så förmodligen hade hon gjort illa sig rejält i bakpartiet. Jag tror vi höll på i tre-fyra timmar.

Har du någon aning om vad hon kan ha blivit skrämd av?
– Jag har precis varit uppe i hagen och hittade en sko. Hon kan ha blivit rädd för vad som helst, hon är inte den som springer iväg heller. Det kan vara vad som helst, jag har inte en aning. Även en av de andra hästarna hade trampat av sig en sko, så helt klart är att hästarna blivit skrämda, säger Carola.
För Carola är det en tung förlust och helgen har varit jobbig.
– Det känns förjävligt. Men det är roligt att hon fick komma hem och vara här hemma och att jag fick spendera den här tiden med henne. I dag är det ingen rolig dag. Hon var så pigg och fräsch så hon hade säkert några år kvar. Men hon var alltid lite klumpig och snubblade runt, jag förstod nästan att det skulle hända något och att hon inte gick bort på grund av ålderdom.
I lördags var det även årsdagen för när Carolas pappa Kjell Dahlström gick bort.
– Det är 16 år sedan exakt, det kändes också.
– Men det kanske var dags för henne att gå vidare. Hon fick äntligen komma hem och avsluta sina dagar här.

Hedras på Mantorp
Nu vill Carola att Ina Scot ska begravas på hästens hemmabana Mantorp.
– Jag har försökt att få tag på ägaren, det är fortfarande Michael Schröer som äger henne. Om han godkänner det så kan det bli så att hon begravs på Mantorp. Jag har pratat lite med banan, men inget är klart. Men jag kan inte tänka mig att han har något emot det.
Under söndagen kördes tävlingar på Mantorp och banan hedrade stjärnan.
– De skulle ställa fram en tavla på henne och tänd ljus och jag tro att det blir ett inslag i Vinnare V64 under söndagen.

Vann Prix d'Amérique
Sagohästen Ina Scot är en av Sveriges mest folkkära hästar och hade otroliga framgångar på banan tillsammans med tränaren Kjell P Dahlström och kusken Helen A Johansson
Hästen vann 31 lopp i rad och kusken Helen A och Ina Scot skrev travhistoria när de vann storloppet Prix d'Amérique i Paris. Det var första gången en kvinnlig kusk vann loppet. Hästen segrade även i Lotterian i Italien, Oslo Grand Prix, svenskt Travkriterium och svenskt Travderby.
Ina Scot blev 24 år gammal.