2014-04-22  
Första hästarna klara för Elitloppet
STOCKHOLM
En amerikansk världsrekordhållerska och travkungen Varennes potentielle arvtagare.
På tisdagen avslöjades de två första deltagarna i Elitloppet 2014.
Maven och Pascia' Lest.
- Vi får en amerikansk häst av högsta klass och det bästa fransktränade som finns för tillfället. Nu är vi igång, säger elitloppsgeneralen Tore Fyrand.

Nordamerikas främsta sto Maven och Yannick Gingras blir ett exotiskt inslag i Elitloppet 2014


Pascia' Lest
Sista söndagen i maj avgörs årets stora travfest.
På tisdagen släppte Solvalla sina två första namn inför Elitloppet.
Det handlar om två femåringar som dominerat sina kullar i USA respektive Italien.
Europadebuterande Maven hade en storslagen säsong i fjol då hon vann 10 av 14 starter och röstades fram som "Årets äldre sto" i Nordamerika.
På vägen travade hon två världsrekord, 1.09,0/1 609 meter autostart på 1 000-metersbana och 1.09,5 på 800-metersbana.
- Vi är både stolta och glada över att Maven kommer. Vi vill ha amerikanska hästar som är snabba och det här är en sådan typ, säger Tore Fyrand.

"Stor chans att vinna"
Stoet tränas av svenskbördige Jonas Czernyson som vuxit fram som en av USA:s mest framgångsrika tränare under de senaste åren och nu har sin första elitloppsdetagare.
I sulkyn ska kanadensaren Yannick Gingras göra jobbet, också han debuterar i Elitloppet och har stor tro på sin styrning.
- Maven är felfri, en häst som både tål att gå utvändigt och kan jaga. Dessutom fungerar hon allra bäst på 1000-metersbanor som Solvalla. Jag tror att vi har stor chans att vinna, annars hade jag inte åkt, säger Gingras som är tog sitt första kuskchampionat på USA:s nationalarena Meadowlands 2012 och går under smeknamnet "The Green Hornet".

Vann storlopp i helgen
Pascia' Lest är en son till dubble elitloppsvinnaren och världens vinstrikaste travare genom tiderna, Varenne - och har inlett karriären i dennes fotspår.
Han stod i särklass i sin kull som treåring och närmast utklassningsvann det italienska derbyt. I fjol gästade han Sverige för första gången och åkte hem som vinnare av Fyraåringseliten under elitloppshelgen.
I höstas flyttades hästen till Frankrike och Thierry Duvaldestin, tränaren bakom bland andra Ready Cash. I år har Pascia' Lest fått ta sina första nappatag mot den äldre eliten och gjort det med stor framgång. Så sent som i lördags kom ett sprudlande formbesked då han spurtade hem storloppet Prix de l'Atlantique på Enghien i Paris.
I sulkyn här sitter Enrico Bellei, Italiens ledande kusk under många år
Robin Johansson

Tillbaka