2014-04-29  
Världsrekordhållaren Uncle Peter klar för Elitloppet
STOCKHOLM
Världsrekordhållaren Uncle Peter från USA är klar för Elitloppet.
Jimmy Takters stjärntravare kommer först att starta i Copenhagen Cup den 11 maj innan han går vidare till Solvalla.
- En väldigt, väldigt efterlängtad häst, säger Tore Fyrand, Sportchef på Solvalla.

Uncle Peter och David Miller vid segern i Centaur Classic 21 september 2022
På tisdagen blev en ny spännande häst från USA klar för Elitloppet. Det är femårige Uncle Peter som tränas av Jimmy Takter och som i fjol slog nytt världsrekord på tusenmetersbanan Pocono Downs med tiden 1.08,7.
- En topphäst från USA och en mycket speciell häst. Vi är stolta och glada över det och att de nu har ändrat sina planer. Han reser till Köpenhamn och startar där och kommer sedan i god tid till Elitloppet och hinner acklimatisera sig. Räkna med att Jimmy kommer att ha hästen i fin form, säger Tore Fyrand.
- Han är mest känd för att han har satt världsrekord på tusenmetersbana på 1.08,7. Så det är en häst med stor fart och han har även kvalificerat sig till Hambletonian men var då sjuk i finalen. Han har haft flera fighter med Market Share som också i högsta grad är aktuell för Elitloppet.

Startar på fredag
Uncle Peter, som ägs till största delen av Bengt Ågerup, ska närmast starta på fredag på The Meadowlands i New Jersey och flygs därefter till Europa. Han har gjort en start i år vilket var i lördags då han blev tvåa på tiden 1.09,2 efter att ha avslutat sista quartern efter 1.07.
Den femårige hingsten har gjort 36 starter, tagit tolv segrar och sprungit in nästan åtta miljoner kronor.
Ordinarie kusk på Uncle Peter är David Miller och det blir han som kommer att köra i Elitloppet.

Fyra hästar klara för Elitloppet
Därmed är Uncle Peter den andra hästen från USA som är klar för Elitloppet. Sedan tidigare är Jonas Czernyson-tränade Maven inbjuden och klar. Superstoet kommer att köras av en av USA:s främsta kuskar på senare år, Yannick Gingras, som blev champion på The Meadowlands i fjol och som aldrig har tävlat i Sverige tidigare.
De övriga två elitloppsklara hästarna är italienske Pascia 'Lest, tränad av Thierry Duvaldestin och som kommer att köras av den italienska toppkusken Encrio Bellei, samt Stefan Hultmans Panne de Moteur som körs av Örjan Kihlström.
Michael Carlsson

Tillbaka