2014-05-08  
Svanstedt: "Sebastian K. springer en låg 1.09-tid"
STOCKHOLM
På lördag kväll är det dags för Sebastian K. att göra sin första start i USA.
Han lottades till innerspår i försöket till Arthur J. Cutler Memorial på The Meadowlands.
- Det kommer att gå fort och jag bedömer att han kan springa en låg 1.09-tid. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Åke Svanstedt.

Sebastian K vid kvalet på The Meadowlands 26 april.
Klockan 02.50 natten mot söndag svensk tid gör Sebastian K. en mycket intressant debut på amerikansk mark. Den 15-faldige miljonären har inte tävlat sedan han vann Åby Stora Pris 21 september i fjol. Efter att ha följt med Åke Svanstedt i flytten till USA har han fått gott om tid att acklimatisera sig med en lång vila och träningsperiod. Efter ett rundbanejobb på Vero Beach i Florida flyttade stjärnhästen upp till Svanstedts andra gård i New Jersey för cirka tre veckor sedan. Han kvalade på Meadowlands på tiden 1.12,1 utan att Svanstedt "körde en meter" med honom. Han lät Sebastian K. bara följa med och gå i mål med gott om krafter kvar.
- Sebastian K. har varit startklar en tid och känts väldigt fin i träningen. Jag tycker att han känns bättre och fräschare i år än han gjorde i fjol, säger Åke Svanstedt.
- Det var lagom att köra en 1.12-tid med honom i kvalet och det kändes som att han bara joggade den tiden. Jag satt bara och åkte med och tyckte det var onödigt att köra fortare. Jag förstår inte varför så många här borta kör så fort i kvalen som de gör. De kör ju 1.10- och 1.11-tider när det finns riktiga lopp att starta i.

Alla på plats på Legend Farm
Hela stall Svanstedt är nu på plats på den andra gården, Legend Farm, som ligger i Wrightstown i New Jersey. Förra veckan anlände de resterande 40 tvååringarna och tillsammans med de cirka tio treåringarna, ett par fyraåringar samt Sebastian K. är utgångsläget optimalt med en timmes bilresa till Meadowlands och många andra travbanor i närhet inom två timmar.
- Det har varit mycket så här i början att komma i ordning med allt på gården och i huset men nu har vi börjat träna hästarna igen. Förra veckan när vi kom hit så fick de bara gå i hagen men sedan i måndags är det full fart igen. Allt har fungerat som det ska i alla fall och hästarna tog resan på 178 mil bra.
- Fast Sebastian K. och treåringarna har varit här i tre veckor och tränat. Sebastian har bara gått lugna jobb efter kvalet och han ser fortsatt fin ut.

"Kör i ryggar"

Hur ser du på första starten på lördag? Hur fort tror du att hästen kommer att springa?
- Det kommer nog att gå undan och nu när det har blivit varmt här så springer de andra säkert en 1.09-tid. Det bedömer jag även att Sebastian K. klarar. Han kvalade på 1.12,1 med mycket krafter kvar och jag tror att han kan springa en låg 1.09-tid. Sedan får vi se hur långt det räcker men det kommer nog som sagt att gå riktigt fort i loppet, säger Svanstedt.
- Sedan är det förstås svårbedömt för mig hur bra de andra hästarna är och vad de kan prestera. Men läget med innerspåret är bra och jag kommer att köra i ryggar hela vägen. Jag kommer inte att köra i ledningen.
- Jag hoppas att han räcker och det gäller att vara bland de fem främsta för att gå vidare till finalen som körs den 17 maj.
Du har inte kört lopp sedan i slutet av oktober i fjol. Känns det lite spänt eller nervöst inför de första loppen i USA?
- Nervöst!? Nej, nej, jag har hållit på med det här i 32 år. Jag är ingen nybörjare, ha, ha. Det är lugnt.
- Men det är klart att det är spännande att se hur hästarna går men i övrigt känns det inget speciellt. Inte mer än jag har varit sugen på att köra lopp en längre tid. Det har sugit lite i tävlingstarmen nu när hästarna har känts så fina i träningen.
- Vi ska även kvala tre treåringar lördag förmiddag och så startar Blixtra på fredag kväll.
Ja, vad tror du om Blixtras start på Meadowlands? Det treåriga stoet som är en passgångare.
- Hon kvalade på 1.11,1 med en snabb avslutning efter 1.08,5 sista 400 metrarna. Hon kan nog gå omkring 1.10 eller strax under. Hästen känns riktigt stark och rejäl och jag tror nog att hon har lite vinstchans också, säger Åke Svanstedt.
Förstapriset i försöken till Cutler Memorial är cirka 130 000 kronor, medan vinnaren i finalen tar hem 600 000 kronor.
I det andra försöket startar bland annat elitloppsaktuella Market Share.

Startlista Cutler Memorial, försök 1 (Lopp 6) 1609a:
1 Sebastian K. - Åke Svanstedt
2 Sweet Justice - John Campbell
3 DW's Ny Yank - Kusk ej klar
4 Intimidate - Scott Zeron
5 Archangel - Kusk ej klar
6 Modern Family - Brian Sears
7 Americash Express - Joe Bongiorno
8 Upfront Billy - Tim Tetrick

Startlista Cutler Memorial, försök 2, 1609a:
1 Sevruga - Ron Pierce
2 Market Share - Tim Tetrick
3 Daylon Magician - Mark Macdonald
4 Possessed Fashion - kusk ej klar
5 Quick Deal - Yannick Gingras
6 Undercover Strike - Corey Callahan
7 Arch Madness - Trond Smedshammer
Michael Carlsson

Tillbaka